JOŠ JEDNA ŽRTVA

'Da Ivanov nije svećenik, policija bi ga pritvorila'

22.03.2012 u 09:42

Bionic
Reading

Kako odmiče vrijeme, javlja se sve više žrtava bivšeg bibinjskog župnika Nedeljka Ivanova, koji su ohrabreni istupom drugih žrtava. Tako je u razgovoru na Novi list javno istupila još jedna žrtva, 36-godišnji Josip Lenkić Barać, koji potječe iz sedmeročlane katoličke obitelji iz Bibinja

'Na temelju medijskih napisa, glasnogovornik zadarske policije Elis Žodan pozvao je žrtve da se jave policiji i ja sam se javio. S predstavnicima zadarskog MUP-a obavio sam nadasve fer i korektan razgovor. Očekujem da pravni sustav štiti mene

kao žrtvu i građanina ove zemlje, jer ako je Vatikan preuzeo slučaj, po mom mišljenju, on me ne može zaštiti', rekao je Lenkić Barać u razgovoru za Novi list pa dodao kako je zakon koji određuje zastaru za pedofiliju loš te ga treba hitno mijenjati.

'Sve ovo meni i dalje ne garantira da će Državno odvjetništvo nešto pokrenuti. Frustrira me cijela priča ponajviše zbog toga jer znam da bi, da se radi o nekom tko nije svećenik, policija reagirala i pritvorila ga makar zbog mogućnosti utjecaja na svjedoke. Policiji sam javio jer me strah da Vatikan nakon svega ne pusti da se sve zaboravi, kao da se ništa nije dogodilo. Vidim da se neki pitaju zašto odmah o tome nismo govorili... S dvanaest godina nisam shvaćao što mi se događa te svoj šok i nevjericu nisam imao hrabrosti ni s kim podijeliti. Danas sam odrastao čovjek i svjestan sam težine koju sam nosio u sebi sve ovo vrijeme te sam sposoban se braniti i, nadam se, poslati poruku svim žrtvama da ne šute o svojim bolima koje nose na duši', rekao je Lenkić Barać pa rekao da je zlostavljanje počelo kad je imao 12 godina, a nisu prestali ni kad je napunio 14 godina i otišao u Sjemenište u Zadar.

'Tada sam mu, silom prilika, bio bliže. Bio sam sjemeništarac pa me na konto toga mogao svaki dan zvati da dođem kod njega i nitko ništa ne bi mogao posumnjati. Nebrojeno puta pozivao bi me k sebi na 'duhovne razgovore' u različitim dnevnim terminima, kako bi me obučavao o mojoj seksualnosti. Ostajao sam nasamo s njim, na njegovo inzistiranje, na duhovnom razgovoru. Ti 'duhovni razgovori' bili su paravan i na njima je od mene tražio da mu pokažem svoje spolovilo, da mu pričam o tome kako masturbiram, koliko sjemene tekućine izlazi, da mi 'redalicom' izmjeri koliko mi je spolovilo... Na kraju mi je uvijek govorio da je sve to naša ispovjedna tajna i da to nitko ne smije znati', zaključuje Josip Lenkić Barać, posljednji muškarac koji je, ohrabren istupima drugih žrtava, otvoreno progovorio o pedofilskom skandalu u Bibinjama.