ŠEF DORH-A

Cvitan zazvonio za uzbunu i prokazao 'tamne zone' pravosuđa

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 30.09.2014 17:34
  • Objavljeno 30.09.2014 u 17:02
Dinko Cvitan

Dinko Cvitan

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan ocijenio je u Saboru da novi Zakon o kaznenom postupku nije doveo do očekivanog ubrzanja sudskih postupaka. Istaknuo je i novi problem s kojim se susreće DORH a to je financiranja sudskih vještaka

'Mi ćemo analizirati je li po novom ZKP-u došlo do ubrzavanja postupka, a moja prva impresija govori da to baš i nije tako', rekao je Cvitan, podnoseći godišnje izvješće o radu državnih odvjetništava saborskom Odboru za pravosuđe.

Upozorio je da je Državno odvjetništvo (DORH) preuzelo 358 predmeta započetih po starom zakonu, koji obuhvaćaju ukupno 914 osumnjičenih osoba. 'Ni jedna od tih istraga nije mlađa od tri godine, a neke su starije od 10 godina. Imamo jedan ozbiljni gospodarski predmet u kojem nije poduzeta ni jedna istražna radnja', ustvrdio je Cvitan.

Predmeti koji su od Vrhovnog suda RH dostavljene državnim odvjetništvima, istrage moraju biti riješene i dovršene u roku 6 mjeseci, postoji zakonski uvjet za produljenje u složenim slučajevima još šest mjeseci.

Upozorio je da i stare istrage DORH mora dovršiti u šest mjeseci te da je posebno alarmantno stanje u zagrebačkom općinskom i županijskom državnom odvjetništvu, zbog čega razmišlja da te predmete rasporedi na druga državna odvjetništva.

U 2013. pao je ukupan broj kaznenih prijava, no Cvitan ističe da to ne mora značiti da je pao i kriminalitet.

'Zvonom na uzbunu' nazvao je podatak da je broj kaznenih prijava protiv nepoznatog počinitelja prvi put veći od broja kaznenih prijava protiv poznatih počinitelja.

Kao 'tamnu zonu' označio je gospodarski kriminalitet, korupciju na lokalnoj razini te trgovanje ljudima i drogom, a najavio je da će se zbog toga uskoro sastati s ravnateljem policije.

'Po našim podacima, organizirani kriminalitet pao je na razinu iz 2009., a to nije dobro. Nitko me ne može uvjeriti da je on u padu, posebno kad je riječ o trgovini ljudima', rekao je Cvitan.

Naglasio je da je DORH-u važna suradnja drugih državnih tijela jer, kako je upozorio, medijske napise ili izjave u Saboru o kriminalu ne prate i odgovarajuće kaznene prijave.

Cvitan se požalio i da DORH vještacima duguje 8,4 milijuna kuna. 'Jedan nas je vještak pismom zamolio da mu platimo barem PDV koji je sam uplatio u svibnju', naveo je Cvitan te upozorio da bi, ne nađe li se za to novac u rebalansu proračuna, vještaci mogli početi otkazivati suradnju.

O izvješću saborski Odbor nije glasovao, zbog nedostatka kvoruma.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!