U roku od sedam dana

Dio oporbe zatražio: Cvitan konačno dolazi pred zastupnike

13.04.2018 u 15:57

Bionic
Reading

U sljedećih sedam dana na raspravi u Saboru konačno bi se trebala naći izvješća o radu DORH-a za 2015. i 2016. godinu. Naime, sukladno pravilima novog Poslovnika, glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana u Sabor je dozvao dio oporbe

'To je to! Potpisi skupljeni bez HDZ-a i bez SDP-a. Dovukli smo Dinka Cvitana u Sabor i dat će informacije o Agrokoru i svim drugim nedjelima i kriminalima. Neki su odmahivali rukom, neki su se smijali. Zastupnici Mosta su potpisali, osim predsjednika Petrova koji je jučer odbio. SDP sinoć nije htio, a danas nam nije trebao. Manjine nisu. Odbili su Željko Lacković, Ivica Mišić. Uspjeli smo nemoguće, jer ovakva diktatura kakvu danas vidimo u Saboru, kažu zaposlenici, nikad nije viđena. Unatoč borbi Vlade, mi smo svoj posao uspješno odradili i nakon 3 godine državni odvjetnik dolazi dati izvješće za 2015. i 2016. - što su uporno htjeli izbjeći', pohvalio se Živi zid na svojoj Facebook stranici.

Naime, prema novom Poslovniku Sabora 30 zastupnika može zatražiti da predsjednik Sabora neku točku stavi na raspravu, ako je ona na dnevnom redu minimalno 60 dana. Ta će se točka, ukoliko zahtjev dođe, onda raspraviti u roku od sedam dana.

Prvo se na to odvažio Živi zid, čiju su inicijativu potpisali Goran Aleksić iz Snage, Ivan Lovrinović iz Promijenimo Hrvatsku, HSS-ovi zastupnici, dio Mostovih zastupnika, dio IDS-a, dio Neovisnih za Hrvatsku, GLAS-ova Anka Mrak Taritaš, ali i nezavisni Marin Škibola, Vlaho Orepić i Mirando Mrsić.

Nakon što su uz pomoć trideset potpisa zahtjev predali dans, rasprava će se morati održati u roku od sljedećih sedam dana.

SDP zahtjev nije potpisao, kaže nam njihov predsjednik Kluba Arsen Bauk, jer će ta stranka uskoro predati svoj zahtjev, kojim će tražiti da se raspravi njihov prijedlog dopuna Ovršnog zakona. S obzirom da zastupnik, prema odredbama Poslovnika, može potpisati samo jedan zahtjev mjesečno, odlučili su se potpisima ne podržat inicijativu Živog zida.

'Nismo dali potpise, ali podržavamo da se izvještaji o radu DORH-a što prije rasprave', kaže nam Bauk.

  • +9
Sva lica Dinka Cvitana Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Podsjetimo, izvještaj o radu DORH-a za 2015. na dnevnom je redu Sabora još od travnja 2016., dok je izvještaj o radu u 2016. na dnevnom redu od travnja 2017.