USELJENIČKA LUTRIJA

Čuvajte se prijevare s vizama za SAD!

  • Autor: Petra Sjauš
  • Zadnja izmjena 09.02.2011 11:39
  • Objavljeno 09.02.2011 u 10:37
st-japuncic12710-pok

st-japuncic12710-pok

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX /

Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država u Hrvatskoj obavještava hrvatsku javnost o povećanju broja lažnih poruka elektroničke pošte koje redovito pristižu hrvatskim državljanima te u kojima se traži plaćanje naknade za izdavanje useljeničke vize

Američko veleposlanstvo upozorava kako se poruke elektroničke pošte i web stranice lažno predstavljaju kao službene stranice Vlade SAD-a i s ciljem prijevare traže novac kako bi za zainteresirane 'popunili' zahtjeve za useljeničku lutriju ili ponudili druge usluge. Američko veleposlanstvo naglašava kako nema naknade za popunjavanje i podnošenje zahtjeva za useljeničku lutriju te podnositelji zahtjeva ne moraju platiti naknadu kako bi ostvarili priliku za sudjelovanje

Naime, Ministarstvo vanjskih poslova SAD-a dobitnicima useljeničke lutrije obavijesti nikada ne šalje e-poštom, nego se one dostavljaju u pisanom obliku iz Konzularnog centra u saveznoj državi Kentucky. Nijedna druga organizacija ili privatna tvrtka nije ovlaštena u postupku obavješćivanja dobitnika lutrije za zelenu kartu.

Druge službene web stranice (npr. one koje imaju nastavak .com, .org ili .net) pružaju legitimne i korisne informacije i usluge u vezi s useljenjem i vizama, ali one nisu neophodne za sudjelovanje u izvlačenju lutrije za useljeničku vizu, a uplata koja se izvrši ne ide prema državnim tijelima SAD-a, pa se ni ne ubraja u troškove izdavanja vize, objašnjavaju iz Veleposlanstva SAD-a.

Posebnu pozornost treba obratiti na web stranice koje se koriste slikama i oznakama koje ljude žele navesti da pomisle da je riječ o službenoj stranici ili na stranice koje traže da se plati za određene usluge poput izdavanja obrazaca i pružanja informacija o postupku useljenja, a koje su inače besplatne na stranicama Ministarstva vanjskih poslova SAD-a ili u inozemstvu na stranicama američkog veleposlanstva. Isto se odnosi i na poruke elektroničke pošte koje služe kao mamac da se iskoristi lažnu ponudu za dobivanje američke vize.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!