NOVA OTKRIĆA

Curenje informacija iz Pentagona: SAD špijunirao šefa UN-a?

13.04.2023 u 07:10

Bionic
Reading

Američka vlada vjeruje da je glavni tajnik UN-a Antonio Guterres previše spreman udovoljiti ruskim interesima, pokazuju nova otkrića iz povjerljivih dokumentata koji su procurili

Dosjei pokazuju da je Washington pomno pratio Guterresa. Nekoliko dokumenata opisuje privatnu komunikaciju šefa UN-a i njegove zamjenice. To je najnoviji slučaj curenja tajnih dokumenata, s kojim se američki dužnosnici nastoje uhvatiti 'u koštac'. Dokumenti sadrže i Guterresova zapažanja o ratu u Ukrajini i nizu afričkih čelnika.

Jedan dokument koji je procurio fokusiran je na crnomorski dogovor o žitaricama koji su lani u srpnju sklopili UN i Turska u strahu od globalne krize hrane. To sugerira da je Guterres toliko želio očuvati dogovor da je bio spreman udovoljiti interesima Rusije, piše BBC.

'Guterres je naglasio svoje napore da poboljša izvoznu sposobnost Rusije', stoji u dokumentu, 'čak i ako to uključuje sankcionirane ruske subjekte ili pojedince'. Njegovi postupci u veljači, prema ocjeni, bili su 'potkopavanje širih napora da se Moskva pozove na odgovornost za svoje postupke u Ukrajini'.

Jedan visoki dužnosnik rekao je da je UN 'vođen potrebom da se ublaži utjecaj rata na najsiromašnije na svijetu'. 'To znači učiniti sve što možemo kako bismo snizili cijenu hrane i osigurali da gnojivo bude dostupno onim zemljama koje ga najviše trebaju', rekao je.

Rusija se često žalila da međunarodne sankcije negativno utječu na njezin izvoz žitarica i gnojiva te je najmanje dva puta zaprijetila obustavom suradnje s BSGI-jem (Black Sea Grain Initiative – Crnomorska inicijativa za žitarice) ako se njezini problemi ne riješe. Rusko žito i gnojivo ne podliježu međunarodnim sankcijama, ali Rusija kaže da je imala poteškoća s osiguranjem otpreme i osiguranja.

Dužnosnici UN-a očito nisu zadovoljni američkim tumačenjem Guterresovih napora. Kažu da je gospodin Guterres vrlo jasno izrazio svoje protivljenje ruskom ratu.

  • +8
Antonio Guterres u Borodjanki Izvor: AFP / Profimedia / Autor: Sergei SUPINSKY

VIše oružja i streljiva zbog rata

Još jedan dokument iz sredine veljače opisuje razgovor između Guterresa i njegove zamjenice Amine Mohammed. U njemu gospodin Guterres izražava 'zaprepaštenje' pozivom predsjednice Komisije EU, Ursule von der Leyen, da Europa proizvede više oružja i streljiva kao rezultat rata u Ukrajini. Njih dvoje razgovarali su i o nedavnom summitu afričkih čelnika. Amina Mohammed kaže da je kenijski predsjednik William Ruto 'nemilosrdan' i da mu 'ne vjeruje'.

Prve snimke zaslona dokumenata koje je BBC uspio provjeriti pojavile su se na Discordu - platformi društvenih medija popularnoj među igračima - i podijeljene su na nekoliko kanala za rasprave. Discord je u srijedu rekao da surađuje s policijom u istrazi o curenju informacija.

Američki glasnogovornik za nacionalnu sigurnost John Kirby rekao je za BBC da se američka vlada trudi otkriti odakle cure informacije. 'Ne znamo tko je odgovoran, ne znamo zašto. I procjenjujemo implikacije po nacionalnu sigurnost. U tijeku je kriminalistička istraga', rekao je tijekom razgovora s predsjednikom Joeom Bidenom put u Belfast u srijedu. 'Želimo doći do dna ovoga, želimo otkriti tko je to učinio i zašto', rekao je.

Girby je rekao da, iako se autentičnost nekih dokumenata tek treba utvrditi, oni 'sigurno izgledaju kao da potječu iz različitih obavještajnih izvora diljem vlade'.