načela obnašanja javne dužnosti

Čuraj: Ministar Marić svoju vjerodostojnost mora objasniti građanima

04.12.2018 u 14:37

Bionic
Reading

HNS-ov saborski zastupnik Stjepan Čuraj u utorak je, povodom odluke Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa da je ministar financija Zdravko Marić povrijedio načela obnašanja javne dužnosti, poručio kako Marić svoju vjerodostojnost prije svega mora objasniti svojim biračima i građanima, ali ne misli da treba podnijeti ostavku

'Želimo da se naše povjerenje u rad ministara bazira na kvaliteti zakona, provedbi i konsolidaciji, a ako govorimo o ministru financija, onda se to odnosi na konsolidaciju javnih financija i, naravno, ne daj Bože, nekim protuzakonitim radnjama. Tu smo vrlo jasni, a što se tiče ministra Marića pričekat ćemo da čujemo što će nam naši partneri reći, kakva su njihova stajališta. Legalisti smo i tu je pitanje ministrove vjerodostojnosti koju on mora, prije svega, objasniti svojim biračima i građanima', izjavio je Čuraj novinarima.

'Mi smo legalisti, iako je ovo sad novi moment što se tiče definicije povreda načela u obnašanju javne dužnosti i propuštanja zaštite vlastite vjerodostojnosti. Pričekao bih obrazloženje i očitovanje premijera Andreja Plenkovića i HDZ-a', rekao je Čuraj.

Na opasku novinara da oporba traži Marićevu ostavku, napomenuo je kako je bilo puno saborskih zastupnika koji su bili ili su još uvijek pred Povjerenstvom, poput čelnika Mosta i SDP-a Bože Petrova ili Davora Bernardića, 'pa ne znam hoće li i oni podnositi ostavke budu li kod njih pronađene kakve nepravilnosti ili prekršaji'.

'Imamo niz saborskih zastupnika kojima su nađeni prekršaji i platili su kazne. Ovdje sada govorimo o nekim moralnim vrijednostima, a kako nitko od njih nije podnio ostavku, mislim da bi bilo malo licemjerno tražiti od nekog drugog ono za što niste sami spremni', zaključio je Čuraj.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa odlučilo je u ponedjeljak kako su bivša potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić te sadašnji ministar financija Zdravko Marić povrijedili načela obnašanja javne dužnosti prema odredbama Zakona o sprječavanju sukoba interesa u slučaju Agrokor, no za kršenje tih odredbi nije predviđena sankcija.