DRASTIČNO MANJE BOLOVANJA

Čudesno ozdravljenje tisuća Hrvata

26.03.2014 u 17:07

Bionic
Reading

U 2013. je za čak 1,3 milijuna smanjen broj dana bolovanja, a broj dnevno bolesnih bio je manji za 4.209. Te brojke rezultat su strožih kontrola bolovanja koje je u prošloj godini proveo Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje

Iz HZZO-a su istaknuli kako su prošle godine proveli gotovo 24.000 kontrola bolovanja, računajući redovne kontrole bolovanja, kontrole na zahtjev poslodavaca i kontrole bolovanja provedene kroz dvije posebno planirane akcije. Ukupna stopa bolovanja u 2013. godini iznosila 2,85, dok je u 2012. godini iznosila 3,11. Broj dana bolovanja u 2013. godini bio je manji je za 1.317.631 dan u odnosu na 2012. godinu, dok je broj dnevno bolesnih u 2013. godini bio manji za 4.209 u odnosu na 2012. godinu.

'Za značajan pad stope bolovanja zasigurno su zaslužne kontinuirane kontrole medicinske opravdanosti bolovanja koje su provodili doktori kontrolori HZZO-a', kažu iz HZZO-a te dodaju kako je HZZO, kroz redovne i izvanredne kontrole, tijekom cijele godine obavljao nadzor i kontrolu nad izvršavanjem ugovornih obveza zdravstvenih ustanova i privatnih zdravstvenih radnika, te nad obvezama isporučitelja ortopedskih i drugih pomagala koji s HZZO-om imaju sklopljen ugovor o provođenju zdravstvene zaštite.

'HZZO je u 2013. godini proveo ukupno 4.808 kontrola ugovornih partnera, od toga 4.495 kontrola na razini primarne zdravstvene zaštite, 29 kontrola isporučitelja ortopedskih i drugih pomagala i 284 kontrole na razini sekundarne i tercijarne zdravstvene zaštite i razini zdravstvenih zavoda. U 74 posto provedenih kontrola nisu utvrđene nepravilnosti, a u 26 posto provedenih nadzora utvrđeno je kršenje ugovornih obveza. Iz tog je razloga izrečeno 1.247 različitih mjera, 441 opomena, 635 opomene s naplatom štete, 127 opomena s novčanom kaznom, 24 opomene s novčanom kaznom i naplatom štete, 13 opomena pred raskid ugovora, a pokrenuto je i sedam postupaka za raskid ugovora', zaključuju iz HZZO-a.


Pedijatri i liječnici obiteljske medicine pratit će uhranjenost djece

Uhranjenost je javnozdravstveni problem koji zahtijeva pažnju javnosti i edukaciju roditelja i djece od najranije dobi. Iz tog razloga u djelatnosti zdravstvene zaštite predškolske djece i obiteljske medicine uvodi se 'Panel rasta i uhranjenosti djeteta', usmjeren na dodatno praćenje sve više zabrinjavajuće pretilosti, ali i neuhranjenosti kod djece. Uz to panel se može koristiti i za praćenje rasta djece s nekim kroničnim bolestima koje ugrožavaju ili čine rizik za optimalan rast i uhranjenost. Vođenje ovog panela predstavljat će ujedno i pokazatelj kvalitete rada liječnika obiteljske medicine i pedijatara, kazali su u HZZO-u nakon sjednice Upravnog vijeća.

Povoljnija cijena pomagala

Na Popis ortopedskih i drugih pomagala HZZO-a uvršten je veliki broj istovrsnih pomagala, no po novoj povoljnijoj cijeni, nižoj za 10 posto. Riječ je o pomagalima kao što su oblozi na rane, pomagala za urogenitalni sustav, antidekubitalna pomagala, gel za kateterizaciju i drugo.

Novi lijekovi na listama lijekova i niže cijene lijekova

Na Osnovnu listu lijekova HZZO-a uvršteno je 14 novih lijekova: lijek za liječenje djece koja boluju od akutne limfoblastične leukemije (klofarabin), lijek za liječenje sarkoma (trabektedin), lijek za liječenje melanoma (vemurafenib), lijekovi za liječenje karcinoma bubrega (pazopanib i everolimus), lijek za liječenje karcinoma pluća (gefitinib), lijek za liječenje bolesnika s limfomima i multiplim mijelomom (pleriksafor), lijek za liječenje šećerne bolesti (liksisenatid), lijek za liječenje povišenih masnoća u krvi (fenofibrat+simvastatin), lijek za liječenje gljivičnih infekcija (mikafungin), lijek za liječenje HIV infekcija (maravirok), lijek za liječenje neutropenije u bolesnika s malignom bolesti (lipegfilgrastim), lijek za liječenje spastičnosti povezane s multiplom sklerozom ili ozljedom ili bolesti kralježnične moždine (tizanidin), lijek za liječenje makularne degeneracije (aflibercept). Isto tako, uvrštena su još 77 oblika generičkih paralela i dodatnih oblika postojećih lijekova na listi.

Nadalje, na Osnovnoj listi lijekova proširena je indikacija uz lijek adalimumab koji se može primjenjivati i za liječenje djece koja boluju od Crohnove bolesti. Za ukupno 205 oblika lijekova prihvaćen je prijedlog za sniženje cijene. Na Osnovnoj listi lijekova uz suglasnost Ministra zdravlja odobreno je povišenje cijena za ukupno osam oblika lijekova.

Na Dopunsku listu stavljeno je pet novih lijekova: lijek za liječenje akutnog proljeva u djece do 30 mjeseci starosti (racekadotril), lijek za liječenje šećerne bolesti (dapagliflozin), lijekovi za liječenje kronične opstruktivne plućne bolesti - KOPB (flutikazonfuorat+vilanterol i aklidinijev bromid), lijek za liječenje Menierovog sindroma (betahistin). Isto tako, na Dopunsku listu lijekova uvršteno je 9 oblika generičkih paralela i dodatnih oblika postojećih lijekova na listi.

Na Dopunskoj listi lijekova proširena je indikacija uz lijek ivabradin koji se može primjenjivati i za liječenje kroničnog zatajenja srca. Za ukupno 30 oblika lijekova prihvaćen je prijedlog za sniženje cijene, od toga je 18 oblika promijenilo status iz Dopunske na Osnovnu listu lijekova. Zavojni materijal uvršten je također na liste lijekova s utvrđenim cijenama, ukupno 47 na osnovnu i 10 na dopunsku listu. Utvrđen je i novi Popis posebno skupih lijekova.