ANALIZA KREŠIMIRA DUJMOVIĆA

Crveni karton za Berlusconija

BERLUSCONI

BERLUSCONI

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Talijanski se premijer napokon mora suočiti s činjenicom da je partijanje gotovo. Političko i svako drugo. Činjenica da nije prošao u drugi krug lokalnih izbora u matičnom Milanu izazvala je pravo iznenađenje u Berlusconijevu taboru, a padrino se vjerojatno ne prestaje češkati iza uha i ponavljati si u bradu - kako to?! Pa AC Milan je osvojio Scudetto!

Ako je negdje Silvio Berlusconi imao izmjeriti svoju stvarnu političku težinu, onda je to Milano, grad u kojem je koncentrirao svoj politički utjecaj i premrežio poslovnim vezama. A Milano je na netom završenim lokalnim izborima rekao svoje. Lista Naroda slobode koju je predvodio zaradila je svega trećinu očekivanih glasova, efektivno izbacujući Berlusconija iz drugog kruga glasanja u kojem će snage izmjeriti Giuliano Pisapia i Leticija Moratti, reformirani komunist odnosno centralno desna bivša ministrica obrazovanja.

Da je politika šoubiznis, samo vođen drugim sredstvima, ideja je koje se teško odreći nakon što se 14 godina pokazivala prilično uspješnom. Kao gazda AC Milana, Berlusconi je dan prije izbora javno feštao na središnjem milanskom trgu - klub je ponovno zaključio sezonu kao prvak lige – nešto što je po kriterijima političkog uspjeha šefa Italije sasvim očit i dovoljan razlog za političku pobjedu. Nije pomoglo. Snašlo ga je 47 posto manje glasova nego na milanskim izborima prije pet godina.

Berlusconijeva narcisoidna megalomanija otežava mu razabrati očito, a to je da više ne može svojim likom i djelom zavoditi političku volju Talijana. Ponovno je lokalne izbore shvatio kao priliku za to da glasačkom tijelu proda svoju viziju Italije i, dakako, samoga sebe, umjesto da se fokusira na lokalne probleme regije u kojoj očekuje glasove. U trenutku kada mu se sudi zbog niza kriminalnih djela, od utaje poreza, plaćanja lažnih svjedoka, 'bunga bunga' orgijanje s maloljetnicama, pomisao da će personalizacija kampanje uroditi pozitivnim izbornim rezultatom graniči s paranojom.

Istovremeno, lokalnoizbornim fijaskom potkopao si je praktički jedinu nadu u budući politički uspjeh, točnije koalicijsku potporu Sjeverne lige. Njihov gazda Umberto Bossi sada izjavljuje kako su uvijek priskrbljivali glasove Berlusconiju, a sada im on vraća tako da im iste te glasove oduzima.

S obzirom na količinu sudskog materijala s kojom će se padrino morati suočiti u sljedećim mjesecima, možda čak i godinama, ne vidimo nikakvu nadu za podizanje rejtinga. Štoviše, ljudi su toliko ogorčeni na Berlusconijeve nasmiješene manipulacije, da su masovno dali potporu vrlo lijevom kandidatu Giulianu Pisapiji, i to u regiji koju - kao poslovno i financijsko središte Italije - nema što zanimati krajnja ljevica.

Nije potrebna analitička dalekovidnost za zaključak kako se Berlusconijeva priča bliži svome kraju. Ušao je u politiku na krilima osobne propagande i imidža, na tim istim krilima ga sada šutiraju otpozadi. Karizma je sve što je imao i sve što danas gubi.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi