FILIP VUJANOVIĆ

Crna Gora u ponedjeljak predaje zahtjev za članstvom u EU

15.12.2008 u 10:36

Bionic
Reading

Crna Gora bi trebala u ponedjeljak predati aplikaciju sa zahtjevom za članstvo u Europskoj uniji (EU), rekao je u nedjelju njen predsjednik Filip Vujanović

Crnogorski premijer Milo Đukanović, kako je najavljeno, sastat će se tim povodom u ponedjeljak u Parizu s predsjednikom Francuske Nicolasom Sarkozyem čija zemlja trenutno predsjeda Europskom unijom.

Pored Đukanovića, zahtjev će potpisati predsjednik Crne Gore Filip Vujanović i predsjednik crnogorskog parlamenta Ranko Krivokapić.

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović očekuje da će se Bruxelles tijekom češkog predsjedanja Europskom unijom izjasniti o crnogorskom zahtjevu za članstvo u EU.

Češka 1. siječnja preuzima šestomjesečno predsjedanje EU-om.

Vujanović je u nedjelju novinarima kazao da je Prag u programu predsjedavanja EU među prioritetima posebno istaknuo pitanje pridruženja zapadnog Balkana.

'Mislim da je to važan i realno postavljen prioritet Češke, a nama je veoma značajno što ćemo u vremenu njenog predsjedavanja EU imati mogućnost da se razmatra aplikacija Crne Gore', rekao je on.

Vujanović očekuje da će Crna Gora, tijekom češkog predsjedavanja, dobiti i upitnik Europske komisije kojim su obuhvaćene sve institucije i područja u Crnoj Gori.