MUŽNJA DRŽAVNIH NOVACA

Crlenjaku još jedna optužnica za 'kobilje mlijeko'

13.04.2013 u 12:13

Bionic
Reading

Protiv Antuna Crlenjaka (65), koji je u javnosti poznat kao bivši direktor propale tekstilne tvrtke "Kamensko", podignuta je optužnica zbog nenamjenskog trošenja 1,2 milijuna kuna zajma kojeg je Fond za razvoj i zapošljavanje dodijelio vukovarskoj tvrtki "Eko Grad" za izgradnju farme za uzgoj konja i proizvodnju kobiljeg mlijeka

Crlenjaka, koji je u vukovarskoj tvrtki bio direktor, zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo tereti za zlouporabu položaja i ovlasti, a za isto nedjelo suoptužene su njegova 46-godišnja suradnica i 43-godišnja voditeljica službe za zaštitu okoliša u Fondu za razvoj i zapošljavanje.

Prema optužnici, Crlenjak je u rujnu 2008. od fonda zatražio 1,7 milijuna kuna radi ulaganja u području poticanja održivog razvoja ruralnog prostora i pritom je lažno predočio da će "Eko Grad" novac uložiti u farmu za uzgoj konja i proizvodnju kobiljeg mlijeka.

Stručno povjerenstvo fonda projektu nije dalo prolaznu ocjenu, no 43-godišnjakinja je, kažu u tužiteljstvu, kao koordinatorica za provedbu natječaja iskoristila svoj utjecaj i niže rangiranim službenicima naložila da Upravnom odboru fonda pripreme prijedlog da se 'Eko Gradu' odobri 1,2 milijuna kuna zajma te da lažno prikažu bodovanje financijskih kriterija društva. Nakon toga je ishodila potpis direktora fonda te je Upravni odbor fonda tri mjeseca kasnije donio odluku o prihvaćanju financiranja projekta i odobrio 1,2 milijuna kuna zajma.

Umjesto ulaganja u farmu Crlenjak je 1,15 milijuna kuna prebacio na račun optužene suradnice, 30 tisuća kuna zadržao je za sebe, a 20 tisuća kuna je ostalo na računu tvrtke. Kako zajam nije vraćen, troje optuženih tereti da su oštetili državni proračun za 1,2 milijuna kuna, objavljeno je na internetskim stranicama zagrebačkog Županijskog državnog odvjetništva.

Riječ je o drugoj optužnici koju je zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo podiglo u aferi "kobilje mlijeko".

Prvom optužnicom iz rujna prošle godine, uz Crlenjaka su optuženi vlasnik "Eko Grada" Davor Vlajčević, bivši direktor fonda Petar Tonković i bivši zaposlenik Hrvatske poštanske banke (HPB) Ivan Sablja. U tom je slučaju, tvrdi tužiteljstvo, nenamjenski potrošeno 14 milijuna kuna. Novac je navodno raznim fiktivnim ugovorima u konačnici doznačen tvrtki "Vilinske poljane" iz Donje Stubice, kojoj je direktor bio Vlajčević.

Ta je tvrtka s "Eko Gradom" imala ugovor u poslovnoj suradnji u realizaciji projekta farme. Vlajčevića se tereti da je novcem plaćao svoje obveze i davao pozajmice trećim osobama, među ostalim i "Kamenskom" u kojemu je tada bio član, a Crlenjak predsjednik nadzornog odbora.

U optužnici iz rujna prošle godine našao se i bivši direktor "Kamenskog" Damir Rihtarić jer je s ginekološkom ordinacijom Tonkovićeve majke sklopio ugovor o pružanju usluga sistematskih pregleda za radnice "Kamenskog", iako je znao da je ordinacija ovlaštena isključivo za pružanje ginekoloških usluga. Kako "Kamensko" nije imalo 520 tisuća kuna za isplatu ugovorenog iznosa, Rihtarić je uzeo dva zajma od po 260 tisuća kuna od tvrtke "Ars Projekt" koju su osnovale "Vilinske poljane", a riječ je o novcu koji potječe od zajma fonda.