IUSTITIA ET PAX

Crkva napala Josipovića jer je odlikovao Dragu Hedla!

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 08.12.2011 12:32
  • Objavljeno 08.12.2011 u 12:00
IUSTITIA ET PAX KOŠIĆ ČRPIĆ ANCIĆ

IUSTITIA ET PAX KOŠIĆ ČRPIĆ ANCIĆ

Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL

Komisija Hrvatske biskupske konferencije Iustitia et pax današnjim je priopćenjem izrazila 'nezadovoljstvo i duboku zabrinutost činjenicom da je predsjednik Ivo Josipović povodom Međunarodnoga dana ljudskih prava Redom Stjepana Radića za osobit ljudski i profesionalni doprinos borbi za ljudska prava, promicanje pravde i demokracije te otkrivanje istine odlikovao novinara Dragu Hedla. Nagrađenog novinara su prokazali kao osobu koja je u vrijeme komunističkog režima i jednoumlja svojim napisima potirala jedno od temeljnih ljudskih prava, pravo slobode vjerovanja'

'U svojim napisima iz toga vremena, između ostaloga, nazivao je bl. Alojzija Stepinca 'krvnikom među svecima' stavljajući u taj negativan kontekst i bl. Ivana Merza', tvrde u komisiji HBK.

Komisija HBK opisuje Hedla kao 'osobu koja je denuncijantski pozivala na represiju prema onima koji drukčije misle i tako ugrožavala živote nevinih ljudi, a koja je u vrijeme demokratske Hrvatske pravomoćno osuđena za

klevetu, osobu koja se često prikazivala žrtvom, a nikada nije dokazano da je bila ugrožena te nikako ne zaslužuje to časno odlikovanje'.

'Poseban razlog za zabrinutost izaziva činjenica da demokratski izabrani predsjednik Republike Hrvatske, koji je dužan brinuti se za poštivanje prava svih, ali i za poštivanje povijesne istine i njezino otkrivanje, odlikovanje dodjeljuje onima koji su u komunizmu, a i nakon njegova pada, iskrivljavali i zatomljivali i činjenice i istinu. Pozivamo Predsjednika Republike da iz moralnih razloga povuče dodijeljeno odlikovanje i još jednom preispita svoju odluku da se takvo odlikovanje dodjeljuje bilo kojoj osobi koja se u vrijeme komunizma ogriješila o poštivanje temeljnih ljudskih prava. Takva vrsta kršenja ljudskih prava ne zastarijeva i ne može se opravdati nekim drugim pozitivnim djelima, a takav odabir osoba dovodi u pitanje važnost i značenje samog odlikovanja ako se koristi kao sredstvo za prekrajanje onoga čega bi trebalo biti znakom, a to je istina', zaključuje se u priopćenju koje potpisuje biskup Vlado Košić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi