UZIMALA, DAVALA

Crkva će Dajlu dijeliti s benediktincima, investitori trljaju ruke

09.04.2013 u 07:12

Bionic
Reading

Dan nakon što se doznalo da je Visoki upravni sud u slučaju Dajla presudio u korist Crkve, čime se imovina iz državnog ponovno vraća u vlasništvo Porečko-pulske biskupije te nastavlja gradnja golf terena na predjelu Fratarske šume, malo je bilo razgovorljivih. Novinarima je vrata širom otvorio tek predstavnik investitora, Zvonko Anderluh, direktor tvrtke Golf Istra Magica. Ostali su vrata zatvorili ili ih za izjave tek odškrinuli

Na pravomoćnu presudu Visokog upravnog suda javnosti je prije dva dana ukazala sama Golf Istra Magica, inače u vlasništvu tvrtke Makro5 iz Buja, koja planira investirati 115 milijuna eura u gradnju golf terena, pri čemu će, kako već sad najavljuju, angažirati 700-tinjak građevinara te u konačnici otvoriti 200-tinjak novih radnih mjesta različitih struka i profila.

Sud je prije tri tjedna poništio rješenje bivšeg ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića (HDZ) iz kolovoza 2011. godine, a time i sve pravne radnje državnih tijela koje su uslijedile temeljem tog rješenja. Crkvi je time vraćeno ono što joj je prije dvije godine, uvjetno rečeno, bilo ponovno nacionalizirano – konkretno, samostan i 400-tinjak hektara vrijednog i atraktivnog zemljišta, a poduzetnicima koji su od nje kupili 75 hektara omogućeno da nastave posao koji su počeli

Osim investitora, presuda očito nije stigla do drugih aktera uključenih u spor, pa ni Visoki upravni sud nije mogao udovoljiti zahtjevu tportala za dostavu odluke 'prije nego što zaprimi dokaz da su odluke dostavljene strankama u sporu'.

'U predmetnom slučaju Dajla Sud još nije zaprimio dokaz da su sve stranke zaprimile predmetne odluke. Po primitku dokaza (povratnica) o primitku odluka, Sud će predmetne odluke objaviti na svojim službenim web stranicama', odgovoreno je iz suda.

RTL je, doduše, došao do presude iz koje se iščitava kako 'eventualni propusti državnih tijela ne mogu sada ići na štetu tužitelja koji je većim dijelom već raspolagao predmetnim nekretninama te je iste ustupio trećim osobama koje su stekle imovinska prava u dobroj vjeri'.

Što se događalo u ljeto 2011?

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković u kolovozu 2011. donio je rješenje kojim je proglasio ništavnima sve odluke istarskoga Županijskog ureda za povrat imovine, donesene u razdoblju od 1997. do 2002. godine, a kojima je samostan Dajla s vrijednim zemljištem vraćen Katoličkoj crkvi, odnosno župi Sv. Ivana Krstitelja u okviru Porečko-pulske biskupije.

Takvoj odluci prethodio je unutarcrkveni spor između Biskupije i Svete Stolice koja je, nezadovoljna načinom na koji je Biskupija upravljala samostanom, Dajlu vratila benediktincima iz Praglie u Italiji, koji su u samostanu bili do 1945. godine.

Vlada Jadranke Kosor smatrala je kako se time otvara mogućnost revizije Osimskog sporazuma, kroz koji su obeštećeni talijanski vlasnici imovine u Istri i Dalmaciji. (Hina)

Komplicirana priča otvorena je u ljeto 2011. godine kad se doznalo kako je 15 godina ranije Crkva postala vlasnik i uknjižila se u zemljišne knjige. Potom je dijelove zemljišta počela prodavati, pa je jedan od kupaca bio i Zvonko Anderluh, odnosno Golf Istra Magica. Punih sedam godina za njega je trajalo raspetljavanje pravnih problema.

'Konačno je pravorijekom potvrđeno stajalište vlasnika nekretnina, kojima se provedbom navedenog rješenja de facto bez naknade oduzelo vlasništvo nad njihovim nekretninama, da je takvo postupanje protivno zakonima i Ustavu. Presuda Visokog upravnog suda ključan je korak te konačno otklanja i posljednju pravnu prepreku za realizaciju projekta Biska Golf Istra', izjavio je Anderluh.

Za kupce zemljišta sud je utvrdio kako su kupovali 'u dobroj vjeri'. Samostan i zemljište oko njega vraćeni su Crkvi, prava vlasništva rješavat će s talijanskim benediktincima, a država tamo nema nikakva prava. Još u ljeto 2010. Republika Hrvatska odbila je zahtjev benediktinaca za povrat Dajle, godinu kasnije država uzima ono što misli da je njezino, slijedi upravni spor oko imovine, a nedavno dolazi i presuda.

Bivši ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, kao i njegova tadašnja šefica Jadranka Kosor, i danas smatraju kako im je jedino rješenje bilo vratiti imovinu državi. 'I tada, kad smo donosili to rješenje, rekli smo kako postoji pravna zaštita protiv njega i da je moguće voditi upravni spor. Izvršili smo nadzor i po pravu nadzora donijeli smo rješenje kojim smo imali namjeru vratiti te nekretnine u vlasništvo Republike Hrvatske', rekao je Bošnjaković za RTL.

Slično razmišlja i bivša premijerka Kosor, po kojoj su 'donijeli dobre odluke u interesu države'. Još je rekla kako kod te odluke 'i dalje stoji'. Zapravo su se umiješali u sukob Porečko-pulske biskupije i Vatikana jer je Sveta Stolica tražila da se imovina vrati benediktincima. Država se uknjižila kao vlasnik, no posljednjom presudom Crkvi je ostavljeno da 'stvar raspetlja' s benediktincima.


Iz biskupije u Poreču nisu novinarima mogli ništa reći, pravdajući se 'naređenjem Pape'. Navodno još službeno nisu niti dobili presudu.

Za Ivicu Maštruka, bivšeg hrvatskog veleposlanika u Vatikanu, s Visokog upravnog suda stigla je 'očekivana odluka'. 'Nakon što je 90-ih godina donesena odluka da se Dajla vrati Crkvi, dobili su priliku raspolagati njome kao svojom imovinom. Vladino poništenje te odluke nakon 15 godina bilo je za svako pravno tijelo nemoguće i ništavno jer dovodi do pravne nesigurnosti. Sud je postupio u skladu s očekivanim, pravnom praksom i pravnom sigurnošću. Takva se sudska odluka i očekivala', rekao je Maštruko za tportal.

Golf u Istri

Na 75 hektara kupljenih od Župe Dajla tvrtka Golf Istra Magica planira izgradnju golf igrališta sa 80-ak objekata, uglavnom vila, tzv. golf housea, te pratećih objekata s pripadajućom infrastrukturom. U drugoj fazi predviđa se izgradnja hotela i pratećih objekata. Investitori obećavaju jedinstvena tehnička rješenja koja, kako navode, zbog ekološkog pristupa u korištenju obnovljivih izvora energije mogu poslužiti kao primjer racionalnog gospodarenja energijom i brige za okoliš.

Podsjeća kako je hrvatska Vlada 'napravila grešku već kad je prvi put Dajlu dodijelila Crkvi', pa navodi povijesni podatak po kojem je 'ta imovina sporazumima između tadašnje Jugoslavije i Italije bila obeštećena'. 'Hrvatska nije imala nikakvog razloga da tu imovinu vrati, odnosno pokloni Crkvi, no kad je jednom to učinila, Crkva je dobila pravo raspolaganja tom imovinom', ponovio je Maštruko.

Iz Ministarstva pravosuđa, čiji je bivši prvi čovjek donio rješenje koje je sada poništeno, samo su potvrdili kako će 'svaku sudsku odluku poštivati'.

Osim investitora, zadovoljstvo ne kriju ni u općini Brtonigla, na čijem se području nalazi Dajla, jer će zbog planiranih turističkih projekata i ubranog komunalnog doprinosa godišnje imati najmanje 20 milijuna razloga za dobro raspoloženje.