KOLMAN NA BURZI

Čovjek od povjerenja Vesne Pusić grebe se za posao u nizozemskoj ambasadi

24.03.2017 u 06:23

Bionic
Reading

Bivši saborski zastupnik, čovjek od povjerenja Vesne Pusić i glasnogovornik HNS-a Igor Kolman nakon odlaska iz Sabora povukao je prilično neobičan potez, prijavivši se za posao političkog analitičara u Veleposlanstvu Kraljevine Nizozemske u Zagrebu

Kolman priznaje da se prijavio za posao u tome veleposlanstvu. 'Javio sam se na javni natječaj za političkog analitičara u nizozemskom veleposlanstvu, koji je bio objavljen u oglasniku. Međutim, nisam dobio nikakvu povratnu informaciju, osim prije jedno tri dana mail od agencije koja vodi proces da su dobili puno prijava i da mole za malo strpljenja sve koji su se prijavili te da je proces predselekcije u tijeku', kazao nam je Kolman, dodajući da u prijavi ne vidi ništa sporno ni problematično.

Objasnio je da je još uvijek aktivan u HNS-u te pomaže u kampanji Anki Mrak Taritaš u Zagrebu i traži posao na kojem može pridonijeti shodno radnom iskustvu i obrazovanju.

'Taj posao mi se učinio jednim od mogućih na kojima mogu doprinijeti', pojasnio je HNS-ovac. Napomenuo je da želi otvoriti novu stranicu u svom profesionalnom životu i da se javio na nekoliko raznih natječaja, što u realnom sektoru, što u međunarodnim organizacijama i institucijama. No iza sebe sigurno ima jake argumente, posebno ako mu je preporuku, što je prilično vjerojatno, napisala bivša šefica i bivša ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić.

Na upit kako se kao bivši saborski zastupnik odlučio prijaviti na posao u veleposlanstvu strane države i čini li mu se to malo neobičnim, Kolman odgovara da je s 30 godina ušao u Hrvatski sabor i nakon toga više nije izabran. 'Što da radim s 35 godina, kao diplomirani politolog koji govori četiri strana jezika? Posao političkog analitičara, za koji je raspisan natječaj, posao je kojim se bavim, moja profesija', odgovorio je Kolman.

Pitali smo i političkog analitičara Žarka Puhovskog postoje li prema njegovom mišljenju sigurnosni problemi u tome da bivši zastupnik radi u veleposlanstvu strane države i je li ispod časti bivšem saborskom zastupniku da radi kao politički analitičar u tuđem veleposlanstvu. Puhovski kaže da zastupnici u Saboru uglavnom ne raspolažu nekim državnim tajnama osim nekih, onih koji rade u pojedinim posebnim odborima, a njih je relativno malo.

'Prema tome, u načelu ne vidim sigurnosni problem, a mislim da je na neki način pozitivno to da se gube privilegije zastupnika i zastupnica nakon završetka mandata te da moraju tražiti posao na tržištu rada kao i svi drugi', kazao nam je Puhovski.

Napomenuo je da danas imamo profesore i profesorice koji rade kao čistači po kućama i ne vidi po čemu bi to bio manji skandal ako profesori i profesorice rade kao konobari i čistači od bivšeg zastupnika na mjestu savjetnika u veleposlanstvu, na poslu koji je sigurno bolje plaćen nego što su plaćeni profesori i profesorice u školama. Međutim, slaže se da je to pomalo neobično.

'Neobično je i nosi 'priukus', dodatni ukus skandala, ali nisam siguran da je to nužno negativno', poručuje Puhovski. Drugi analitičar, koji je želio ostati anoniman, kazao nam je da je pomalo degradirajuće to da bivši saborski zastupnik traži posao u stranom veleposlanstvu na radnom mjestu koje oni tretiraju kao pomoćnu radnu snagu.