u mreži prvog

Covid potvrde vrijede devet mjeseci nakon završenog cijepljenja, a evo kakva je situacija s boosterom i preboljenjem

  • Autor: Bi. S.
  • Zadnja izmjena 01.02.2022 08:19
  • Objavljeno 31.01.2022 u 07:45
tportal

Izvor: Screenshot / Autor: HRT

Kad se ukidaju samoizolacije za učenike, odnosno kada počinje njihovo masovno testiranje? Kako će se to provoditi? Jesu li škole spremne? Ali i kako će izgledati nova pravila za određivanje izolacija i samoizolacija i kada se može očekivati njihova primjena?

O tome su u emisiji Hrvatskog radija U mreži Prvog urednice i voditeljice Marije Gerbec Njavro govorili zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin, savjetnik ministra obrazovanja Božo Pavičin i predsjednik splitsko-dalmatinskog ogranka Hrvatske udruge ravnatelja osnovnih škola Đuro Baloević. Zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin prvo je govorila o sutrašnjoj izmjeni pravila za putovanja izvan Hrvatske. Rekla je da je to usklađivanje na europskom nivou.

'Prvi put sada Europsko komisija propisuje koliko traje covid potvrda na temelju cijepljenja. Za završeno cijepljenje od sutra to traje devet mjeseci. Za booster dozu zasad traje neograničeno, no administrativno će se najvjerojatnije staviti na godinu dana od primitka pa ako se nastave znanstveni dokazi o dugotrajnom imunitetu nakon booster doze, onda bi se to produljilo ovisno o novim spoznajama', rekla je. Za one koji su cijepljeni s dvije doze pa potom preboljeli varijantu koronavirusa omikron rekla je da se, što se tiče EU digitalnih potvrda, ostvaruju sve tri vrste potvrda.

  • +10
  • +7

Cijepljenje na Velesajmu

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

'Jednu na temelju cijepljenja, jednu na temelju preboljenja. Netko tko nakon cijepljenja preboli ostvaruje covid potvrdu od šest mjeseci na temelju preboljenja, a za cijepljenje ima drugu koja traje devet mjeseci, ovisno o vremenu cijepljenja. Preboljenje se ne uzima kao booster doza, no možda će biti promjena. Jedna od novosti koja bi najprije mogla stupiti na snagu je da bi se preboljenje moglo bazirati na temelju brzog antigenskog testiranja', objasnila je.

Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavić

O skraćivanju samoizolacija i izolacija rekla je da će to biti prezentirano ovih dana, kada se dogovori dokument o svakom detalju. Samoizolacija za osobe koje su bile u kontaktu trajala bi za sve sedam dana, a od karantene bile bi oslobođene i dalje osobe koje su primile drugu dozu unazad četiri mjeseca, preboljele unazad četiri mjeseca, koje su primile booster dozu i koje su primile dvije doze nakon preboljenja. Što se tiče izolacije od pet dana za one koji imaju blage do srednje teške simptome, uz obavezno brzo antigensko testiranje (BAT) za izlazak iz nje, rekla je da će se oni tretirati kao zarazne osobe i da im ne prestaje izolacija nakon pet dana.

'Cijela ideja počiva na novim saznanjima o varijanti omikron koja brže uzrokuje znakove bolesti te brže preboljenje, no to se treba peti dan provjeriti BAT testiranjem', rekla je Pavić Šimetin.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!