UOČI PUTA U BERLIN

Čović optimist unatoč blokadama približavanja BiH EU-u

28.06.2016 u 12:55

Bionic
Reading

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović ocijenio je utorak kako ta zemlja unatoč trenutačnim političkim blokadama ipak ima šansu ispuniti uvjete potrebne da bi tijela Europske unije sredinom srpnja razmatrala njen zahtjev za odobravanjem statusa kandidata za članstvo u Uniji, koji je podnesen početkom ove godine

Nakon što je predsjedatelj Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović u ponedjeljak ocijenio kako je na djelu stanje potpune blokade procesa europskih integracija te kako će to vjerojatno potrajati do općinskih izbora u listopadu, Čović je u neformalnom susretu s novinarima u Sarajevu kazao kako bi se stvari ipak mogle promijeniti u naredna dva-tri dana.

'Činjenica je da smo se ponovo usporili u donošenju odluka', kazao je Čović izražavajući nadu kako to ipak neće značiti potpunu blokadu.

Pojasnio je kako se to odnosi prije svega na prilagodbu privremenog trgovinskog sporazuma sa EU o čemu su pregovori završeni potkraj svibnja no problem je nastao zbog toga što vlasti Republike Srpske odbijaju prihvatiti njihov ishod odnosno djelomično otvaranje tržišta BiH za bescarinski uvoz prehrambenih i poljoprivrednih proizvoda iz Hrvatske.

Bez obzira na odlučno odbijanje Banja Luke, Čović je optimist i najavljuje kako je neki politički dogovor ipak moguć do kraja ovog tjedna.

'Od nas se traži vrlo malo, zapravo simbolično', kazao je Čović.

Činjenicu da je Predsjedništvo BiH primilo k znanju informaciju o pregovorima s EU, koju je ranije potvrdilo i prihvatilo Vijeće ministara BiH, opisao je kao otvaranje prostora konačnom izjašnjavanju državnog vrha odnosno postizanju dogovora na kojemu inzistira Europska komisija.

'Vjerujem da se taj problem može rješiti', kazao je oprezno Čović. Najavio je kako će to neizbježno biti tema razgovora što će ih u četvrtak i petak članovi Predsjedništva BiH voditi u Berlinu kamo putuju na poziv njemačke kancelarke Angele Merkel

Njemačka je kancelarka pozvala članove državnog vrha BiH u posjet zabrinuta zastojima u provedbi reformi u njihovoj zemlji započetih na inicijativu upravo Njemačke i Velike Britanije početkom 2015. godine.

Čović je kazao kako u Berlinu ne očekuje dijeljenje lekcija no očekuje dodatni poticaj da političari unutar BiH riješe postojeće probleme i postignu dogovore bez kojih nema napretka na putu ka članstvu u EU.

Propustiti sadašnju šansu, odnosno sastanak ministara vanjskih poslova EU koji će se sredinom srpnja održati u Bratislavi, po Čovićevim rječima znači neizvjesno čekanje na odobravanje statusa kandidata bez realnih izgleda da se do njega dođe 2017. godine kako je to sada plan.

Na podsjećanje kako je glavni kočničar prihvaćanja prilagođenog trgovinskog sporazuma predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik koji tvrdi kako bi time bili ugroženi interesi domaćih proizvođača, Čović je odgovorio konstatacijom kako je s Dodikom o svemu tome davno razgovarao i više ne misli intervenirati jer je to sada stvar dogovora među srpskim političarima.