komunalni problemi

SDP upozorava: Istra slabo odvaja otpad, Pula je već platila 1,6 milijuna kuna kazne

  • Autor: M. Šu./Hina
  • Zadnja izmjena 14.09.2020 15:16
  • Objavljeno 14.09.2020 u 15:16
Danijel Ferić

Danijel Ferić

Izvor: Pixsell / Autor: Srecko Niketic/PIXSELL

SDP-ov pulski gradski vijećnik Danijel Ferić upozorio je u ponedjeljak na poražavajuće podatke o odvojenom prikupljanju otpada u Istri, odnosno slab postotak odvajanja, pa je Grad Pula "zbog nečinjenja odgovornih" morao platiti kaznu od 1,6 milijuna kuna.

Ferić se na konferenciji za novinare osvrnuo na izvješće o prikupljenim količinama komunalnog otpada u Hrvatskoj, po kojemu je Pula u odvajanju otpada dosegla svega 12 posto, dok primjerice Krk, Koprivnica i Međimurje imaju između 50 i 60 posto odvojenog korisnog otpada.

"Odvajanje otpada u Puli od samo 12 posto je izuzetno loše, za što su prvenstveno odgovorni Grad Pula i poduzeće Herculanea", istaknuo je.

Zbog takvog lošeg sustava gospodarenja otpadom, naglasio je Ferić, Grad Pula je u dvije godine morao platiti kaznu od 1,6 milijuna kuna poreznih obveznika, za što "nitko nije odgovarao".

"Kada tome pridodamo i novih 20 milijuna kuna namijenjenih za ekološku bombu zvanu Kaštijun, građani se opravdano pitaju kome ide taj silni novac", poručio je.

Podsjetio je da je "Planom gospodarenje otpadom Grada Pule za razdoblje 2017. - 2022." predviđeno odvojeno prikupljanje 60 posto otpada, a nakon tri godine Pula je dosegla "sramotnih 12 posto".

Stoga pulski SDP predlaže da se odvoz otpada plaća po kilogramu predanog otpada, a ne po broju odvoza. Među ostalim, traže i smanjenje cijene usluge s ciljem poticanja građana za odlaganje otpada u za to predviđene kante, a ne njihovo bacanje u prirodu i javne površine.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!