ministar na rtl-u

Ćorić potvrdio da će nova Vlada imati manje ministarstava, ali i da bi u Saboru mogli imati više od 76 ruku

  • V. B.
  • Zadnja izmjena 06.07.2020 23:24
  • Objavljeno 06.07.2020 u 22:49
Bionic
Reading

Ekonomski strateg premijera Andreja Plenkovića ministar Tomislav Ćorić kazao je da imaju 76 mandata, ali da treba pričekati do sljedeće nedjelje jer će se na dva mjesta ponoviti izbori i onda će tek biti službeni rezultati. Vjeruje da bi potpora do tada mogla biti veća

'Mi smo našim rezultatom i uz potporu zastupnika nacionalnih manjina te HNS-a i Reformista na 76, no moramo do sljedeće nedjelje pričekati jer će se na dva mjesta ponoviti izbori i onda ćemo tek imati službene rezultate. Vjerujemo da će nas u međuvremenu i druge zastupnice i zastupnici prepoznat i da bi potpora mogla biti veća. Ono što je sigurno, HDZ sigurno neće ići u bilo kojem smjeru s idejom da nam da nama netko potporu. Mi smo s ovom većinom zadovoljni već sada", rekao je Ćorić u RTL Direktu.

Dodao je da sve što su neki na hrvatskoj političkoj sceni prije ovih izbora, još u petak, priželjkivali, da će ih na bilo koji način ucijeniti, to više nije opcija.

Upitan zašto Vladu i parlamentarnu većinu treba sastaviti što prije kazao je da je to zbog ekonomskih okolnosti.

'Usred pandemije koronavirusa cijelo europsko i svjetsko gospodarstvo bilo je zaključano, to nosi sa sobom pad BDP-a. Ono što čujem od kolege Cappellija je da mi, unatoč dosta kompleksnim okolnostima možemo postići više od 30 posto od lanjske sezone, a sve procjene su bile rađene na prognozi do 30 posto", objasnio je Ćorić koji vjeruje da bi pad BDP-a mogao biti manji od projiciranih 9,4 posto.

Ćorić ističe da je "važno da se u jesen uđe s Vladom koja ima mandat ići usmjeru daljnjeg namirenja financijske likvidnosti zemlje".

"To je veoma bitno usred deficita koji će ove godine prema projekcijama premašiti 20 milijardi kuna. Važno je da u deveti mjese uđemo s Vladom koja funkcionira. Upravo u tom smjeru idemo, to će se i dogoditi", rekao je Ćorić.

Na pitanje koje će biti prve mjere kazao je da će se eventualno ići u donošenje dodatnih gospodarskih mjera.

'Ukoliko ova mjera koja trenutno ide ne bude dovoljna, ići ćemo s jačanjem. Prije svega moramo vidjeti kako i na koji način će proći", rekao je Ćorić.

Demantirao je da izjave nekih ekonomskih analitičari da će situacija s deficitom biti toliko loša da će se ići u nacionalizaciju drugog mirovinskog stupa.

"Drugi stup je siguran", poručio je Ćorić.

Građani, kaže Ćorić, manje poreze mogu očekivati već na početku mandata: "Naš program za naredne četiri godine je jasan, ali ono što prvo građani mogu očekivati je smanjivanje izravnih poreza, a to su porez na dohodak i porez na dobit. Nadamo se da se s tim moglo ići u prvoj, eventualno drugoj godini mandata".

Potvrdio je da će se smanjiti broj ministarstava, no ne i na koliko.

  • +114
Stožer HDZ-a Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal