'nema veze s nama'

Ćorić pere ruke od drakonskog poskupljenja odvoza smeća u Zagrebu

  • Autor: V. B./Hina
  • Zadnja izmjena 12.12.2019 20:31
  • Objavljeno 12.12.2019 u 20:31
tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Stjepan Dolenec

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić poručio je u četvrtak kako njegovo ministarstvo nema nikakve veze s cijenom odvoza otpada u Zagrebu ili u bilo kojoj drugoj jedinici lokalne samouprave u Hrvatskoj

"Ovisno od jedinice do jedinice, veličine njezinog sustava, dakle, opsega usluge koje neko komunalno poduzeće nudi - ovisi i cijena miješanog komunalnog otpada, mi ne ulazimo u visinu te cijene, a jedino što je bitno je da se u fiksnom dijelu cijene koje kućanstva odnosno pravne osobe u različitim kategorijama plaćaju, podrazumijeva takozvani 'hladni pogon sustava'", rekao je Ćorić novinarima. Dodao je i da je ono što je različito i što diferencira različite kategorije je zapravo varijabilni dio cijene.

"Dakle, što se tiče cijene u Zagrebu ili u bilo kojoj drugoj jedinici lokalne samouprave u Republici Hrvatskoj, Ministarstvo s tim nema nikakve veze", naglasio je.

Novinari su Ćorića pitali o tome što će građanima, primjerice u Zagrebu, poskupjeti odvoz otpada te ima li to veze s Uredbom koju je donijelo Ministarstvo, a kojoj se neki gradovi i komunalna poduzeća protive zbog poskupljenja odvoza otpada.

Ministar Ćorić podsjetio je da je Uredbu o miješanom komunalnom otpadu Ministarstvo zaštite okoliša donijelo prije nekoliko mjeseci i njezina bi implementacija trebala krenuti od početka sljedeće godine te da jedinice lokalne samouprave trebaju svoje cjenike prilagoditi toj Uredbi. 

Istaknuo je da se tom Uredbom "konačno inaugurira koncept onečišćivač plaća".

"Prema toj Uredbi jedinice lokalne samouprave imaju potpunu slobodu u kontekstu kreiranja svog fiksnog, odnosno varijabilnog dijela pri čemu je bitno da je taj varijabilni dio zapravo onaj dio koji podrazumijeva da oni koji ne odvajaju plate nešto više cijene miješanog komunalnog otpada, odnosno za odvoz komunalnog otpada komunalne usluge, a oni koji odvajaju plate nešto manje. Jednicama lokalne samouprave dana je mogućnost da kreiraju iznos fiksnog dijela. Taj fiksni dio podijeljen je na kategoriju kućanstva i ima sedam potkategorija, i u tom kontekstu dobar dio jedinica lokalne samouprave nema nikakvih problema", objasnio je ministar Ćorić.

Oni koji odvajaju, oni koji imaju uređene svoje sustave, zapravo, kaže,  s tom Uredbom ne bi trebali imati problema.

"Na žalost, postoje jedinice lokalne samouprave koje u posljednjih šest-sedam godina od kada je donesen Zakon o gospodarenju otpadom, a on je donesen 2013. godine, nisu značajnije iskoračili u kreiranju sustava gospodarenja otpadom i za te jedinice lokalne samouprave ova Uredba nosi određene izazove", ustvrdio je.

Ministar Ćorić naglašava da su oni iz Ministarstva u nekoliko navrata sudjelovali na različitim forumima, te više puta primili predstavnike različitih udruga, pri čemu su im oni komunicirali svoje poglede na tu Uredbu.

Rekao je da je ta Uredba predmet i propitivanja Ustavnog suda, budući je 26 jedinica lokalne samouprave uputilo zahtjev za ocjenu njezine ustavnosti, odnosno zakonitosti.

"Mi u Ministarstvu držimo da je ona i ustavna i zakonita", istaknuo je ministar Ćorić u Hrvatskim vodama.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!