podrška bandiću

Klub gradskih zastupnika HDZ-a: Odluka o poskupljenju otpada sukladna je Uredbi Vlade

10.12.2019 u 19:05

Bionic
Reading

Predsjednik Kluba gradskih zastupnika HDZ-a u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Kazimir Ilijaš rekao je u utorak da će njihov klub prihvatiti odluku kojom će poskupjeti odvoz otpada Zagrepčanima jer je ta odluka sukladna Uredbi Vlade, pa ako se odluka ne donese do 1. veljače Grad će plaćati penale.

"Ova točka vezana uz komunalnu naknadu sukladna je Uredbi koju je donijela Vlada RH. Ta Uredba stupa na snagu na način da do 1. veljače sljedeće godine mi moramo odluku donijeti inače će Grad Zagreb onda morati plaćati određene penale, odnosno dobit će sankcije", rekao je Ilijaš novinarima u Gradskoj skupštini.

Predsjednik HDZ-ova Kluba gradskih zastupnika to je izjavio nakon što su dva oporbena kluba - Klub gradskih zastupnika GLAS-a i HSU-a i Klub zastupnika lijevog bloka prije rasprave o toj odluci zatražili da se povuće s dnevnog reda sjednice jer se i drugi gradovi odbijaju uskladiti s tom vladinom Uredbom, a na javnom savjetovanju koje je završilo u ponoć, samo nekoliko sati prije početka skupštinske sjednice, stiglo je 400 primjedbi građana na prijedlog te odluke.  

Ilijaš je poručio da su u HDZ-u legalisti i provode zakone države u cijelosti.

"S obzirom da su na tu Uredbu izneseni određene prigovori koji su upućeni prema Ustavnom sudu, a Gradska skupština je obvezna da tu odluku donese na način da bude u roku do 1. veljače, mi ćemo isto tako razmotriti sve prijedloge i donijet ćemo odluku koja na najmanji način oštećuje gradski proračun, a opet vodit ćemo računa o tome, ukoliko ova odluka neće biti zadovoljavajuća u cijelosti da provedemo sve moguće radnje da onda donesemo odluku koja će biti zadovoljavajuća", rekao je.  

Na pitanje kako je moguće da je javno savjetovanje na koje je došlo 400 primjedbi, završeno u ponoć, a već ujutro odluka je bila u Gradskoj skupštini, Ilijaš je rekao da će on s obzirom da je predsjednik skupštinskog Odbora za Statut, Poslovnik i propise - organizirati tematsku sjednicu o javnom savjetovanju. 

"Javno savjetovanje nam je itekako bitno", poručio je. 

Složio se da nije najbolje rješenje da se u ponoć dobiju rezultati javnog savjetovanja a onda da stručne službe moraju cijelu noć raditi kako bi gradski zastupnici to mogli dobiti na uvid. 

"Neki će reći da je 400 primjedbi na 790.000 građana grada Zagreba malo. Ja se s tim ne bih složio. Smatram da se svaka primjedba koja je podnesena treba razmotriti i na najbolji način se onda može građanima Zagreba odgovoriti na sve njihove primjedbe. Dakle, u cijelosti moramo biti legalisti ali isto tako voditi računa o svim pitanjima i prijedlozima. Zato će upravo na našu inicijativu biti pokrenuta i ta tematska sjednica odbora i da isto tako Gradska uprava vodi računa da ad hoc ne donose savjetovanja dan prije održavanja same sjednice", rekao je.