DORH U AKCIJI

Policija o onečišćenju u Slavonskom Brodu: Podnesene dvije kaznene prijave

03.04.2018 u 15:10

Bionic
Reading

Policija i Županijsko državno odvjetništvo u Slavonskom Brodu održali su konferenciju za medije vezano uz kaznene prijave zbog onečišćenja vode. Novinarima su se obratili Antun Valić, načelnik Policijske uprave brodsko-posavske, i Mirela Šmital, županijska državna odvjetnica

'Županijskome državnom odvjetništvu u Slavonskom Brodu podnesene su dvije kaznene prijave gradonačelnika i Vodovoda zbog kaznenog djela onečišćenja okoliša i djela dovođenja u opasnost života i imovine, a sve zbog analize koja je pokazala da u vodi postoji znatno povećana koncentracija ugljikovodika', rekla je Mirela Šmital, prenosi N1.

'U prijavama se ta viša količina ugljikovodika u vodi povezuje s događajem od 28. ožujka, kad je prilikom ispitivanja produktovoda istekla nepoznata količina nafte. Postupajući po prijavama, naložili smo policiji izvide kako bi se moglo odlučiti o kaznenim prijavama. Postupanje tijekom izvida je tajno, no ako postoji interes javnosti, što je ovdje evidentno, reći ćemo onoliko koliko možemo da se ne ugroze izvidi', rekla je Šmital.

Konferencija policije i ŽDO-a o ekoincidentu u Slavonskom Brodu Izvor: Pixsell / Autor: Ivica Galović

'Po nalogu DORH-a poduzimamo sve potrebne radnje, prikupljanje obavijesti, izvješća inspekcija, izvješća o analizi vode i druge mjere i radnje koje mogu pridonijeti utvrđivanju onečišćenja tla i vode', rekao je Valić te dodao da je to vrlo složeno kriminalističko istraživanje. 'Kad sve pribavimo i utvrdimo, bit ćete izviješteni. Po nalogu inspektorice zaštite okoliša, tvrtka koja je onečistila tlo dužna je sanirati teren. Uz sanaciju je nastavljeno kriminalističko istraživanje. Policijski dužnosnik je danas zatražio da se udalje sve osobe koje su tamo bile neovlašteno', rekao je Valić te dodao da se tamo svaki dan obavlja kriminalističko istraživanje.

Na pitanje kada bi izvidi mogli završiti, kazao je da 'bi sigurno voljeli da što prije završe'. Istaknuo je da surađuju sa svim službama u MUP-u. Na pitanje je li bilo bilo kojeg drugog ekološkog incidenta u posljednjih mjesec dana, Valić je rekao da 'misli da to nije bilo prijavljeno'.

  • +19
Slavonski Brod: Počela sanacija mjesta ekološkog incidenta Izvor: Pixsell / Autor: Ivica Galović

Na pitanje koje su kazne predviđene za kaznena djela za koja su prijavljeni, Šmital je kazala da su za najteža djela predviđene zatvorske kazne.