RASPRAVA o ini

Bernardić: Plenković završava posao koji je počeo Sanader, a to je izdaja nacionalnih interesa

13.02.2019 u 11:46

Bionic
Reading

Nakon jutarnjih saborskih stanki uglavnom posvećenih Antoniju Tajaniju, zastupnici su nastavili raspravljati o Zakonu o privatizaciji Ine. U ništa manje burnoj raspravi oporba je udarala optužbama da je Vlada digla ruke od Ine, a neki su i trgali papire na kojima je napisan zakon

Izmjene Zakona o privatizaciji Ine Vlada je u Sabor poslala krajem siječnja, a pred zastupnicima ga je branio ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.

U svom izlaganju podsjetio je da se zakon mijenja zbog usklađivanja s pravnom stečevinom EU. Naime, usklađuje se članak na temelju kojeg Hrvatska ima posebna odnosno ekskluzivna prava vezana uz kontrolu nad promjenama u vlasništvu društva INA-Industrija nafte, d.d. te pravo veta na određene odluke uprave društva, kao i pravo prvokupa cjelokupne ili dijela imovine. Zbog neusklađenosti tog članka s pravnom stečevinom, Europska komisija je protiv Hrvatske pokrenula postupak zbog povrede prava EU.

No, izmjene zakona oporba je već ranije dočekala na nož pa nije čudno što je Ćoriću stiglo više od 20 replika. Među njima i ona Mostovog Mire Bulja. 'Izmjene ovog zakona vam je sigurno diktirao Jozo Petrović. Ovo je smrtni list za Inu', kazao je Bulj i pokidao papir na kojem je napisan zakon. 'U najvećoj mogućoj mjeri se štite interesi RH', odgovorio mu je Ćorić.

Repliku je imao i SDP-ov Gordan Maras. 'U ovo vrijeme prošli smo put od vratit ćemo Inu u hrvatske ruke do nemamo više apsolutno nikakvu kontrolu nad Inom, kada se zatvara sisačka rafinerija mi tu više ništa ne možemo', rekao je Maras.

No odgovarajući Ćorić mu je ponovio da se mijenja članak 10 kojim se zakon usklađuje s pravnom stečevinom. 'Hrvatska trenutno ima 44,8 posto i dok sam ja ministar taj dio udjela RH može jedino rasti', poručio je Ćorić.

HSS-ov Davor Vlaović podsjetio je da je premijer Andrej Plenković obećao da će Hrvatska otkupiti MOL-ov udio u Ini, te je upitao Ćorića radi li Vlada išta na tome.

'Da, RH radi na tome da se otkupi udio mađarskog MOL-a. Da, za to treba vremena. Da, mi kao Vlada nosimo i političku odgovornost za taj proces', kazao je Ćorić.

Replicirala je i GLAS-ova Anka Mrak Taritaš. 'Da li je zakon smokvin list za nešto?', upitala je MrakTaritaš.

'Ove izmjene idu u radikalnom smjeru odricanja države od prava na kontrolu procesa u Ini. Ta kontrola je zasad koliko toliko postojala', rekao je u svom izlaganju šef SDP-a Davor Bernardić.

Upitao se da li su ove izmjene zakona zapravo korak k tome da MOL lakše ovlada Inom, a onda da zauzvrat bude kooperativniji po pitanju arbitraža. ' Zašto Vlada šuti dvije godine o preuzimanju ine od Mađara, zašto je zaustavljen natječaj za konzultante u tom procesu', upitao je Bernardić.

Postavio je i pitanje jesu li Plenković i Orban na zajedničkom sastanku dogovorili da Mađari u potpunosti preuzmu Inu i da se uglasi sisačka rafinerija. 'Više je nego očito da Plenković završava posao kojeg je započeo Sanader, a obojica imaju isti cilj - stvoriti uvjete da Mađari u potpunosti preuzmu Inu, a to je za nas izdaja nacionalnih interesa', poručio je Bernardić.

Podsjetio je na izjavu ministra državne imovine Gorana Marića, koji je prije par godina kazao da neće dopustiti gašenje sisačke rafinerije i da je onaj tko to dozvoli izdajnik. Upitao je Ćorića, Branka Bačića i Ivana Šukera jesu li se prepoznali u toj izjavi. 'Ova Vlada ostat će upamćena jedino po aferema i po tome što tjera radnike na ulicu', zaključio je Bernardić.

Odgovorio mu je Ćorić i pritom se spomenuo i LNG projekta, kojim se, kaže, osigurava da građani nikada više ne budu dovedeni u situaciju da nemaju opskrbu plinom. 'Da li je to izdaja nacionalnih interesa od strane ministra i Vlade? Da li smo velezidajnici jer želimo otkupiti Inu i što činimo sve kako bi u energetskom sektoru zaštiti interese RH? Ili su veleizdajnici oni koji nam cijelo to vrijeme podmeću klipove i u simbiozi s interesnim skupinama, političkim skupinicama i međunarodnim čimbenicima čine sve da nam u tim procesima otežaju, pa da LNG terminal ne bude nikada napravljen', odgovorio je Ćorić.

'Vi kao zaštitinik hrvatskih interesa s glavicom kupusa u ruci, ne daj nam Bože', rekao je Ćorić.