parlament dao povjerenje

Conte službeno preuzeo vlast u Italiji

06.06.2018 u 21:39

Bionic
Reading

Novi talijanski premijer Giuseppe Conte službeno je u srijedu preuzeo dužnost pošto je parlament dao povjerenjevladi i njezinu programu koji okreće leđa mjerama štednje ali ne i Europi. Pošto je u utorak dobio povjerenje u Senatu, Conteu je u srijedu povjerenje dao i Zastupnički dom, gdje vlada ima solidniju većinu, sa 350 glasova 'za', 236 'protiv' i 35 suzdržanih.

Novi predsjednik vlade koji je prije manje od tjedan dana još predavao na fakultetu, u petak već leti u Kanadu, gdje će sudjelovati na summitu G7, što će biti njegovo prvo međunarodno premijersko putovanje. "Italiju prvo svi moraju upoznati, a zatim i poštovati", rekao je novinarima.

Giuseppe Conte (53), nepoznat Talijanima dok ga nisu izabrali Pokret pet zvijezda (M5S, antisistemski) i Liga (krajnja desnica), održao je u utorak u Senatu govor o općoj politici, braneći program prve populističke vlade u zemlji koja je bila osnivač Europske unije.

Premda kani smanjiti golem talijanski javni dug, najveći u eurozoni u odnosu na BDP, nakon Grčke, to neće postići štednjom, rekao je.

Želeći umiriti talijanske partnere u EU-u, Conte, profesor građanskog prava, potvrdio je europski i euroatlantski smjer svoje zemlje.

No što se tiče NATO-vih misija, u srijedu je rekao da će ih "proučiti mirno i oprezno, jednu po jednu". Mediji pišu da je to zbog proračunskih razloga.

  • +6
Giuseppe Conte Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

U utorak je potvrdio spremnost za provođenje politike "otvaranja" prema Rusiji, važnom gospodarskom partneru talijanskih poduzeća, kao što su u kampanji obećali M5S i Liga, dva "većinska dioničara" u koaliciji.

Neki europski čelnici imaju sumnje u vezi s cijenom poreznih, gospodarskih i socijalnih mjera predviđenih u "koalicijskom ugovoru" koji su potpisali Liga i M5S, kojega je Conte "jamac", kako je rekao.

Conte je potvrdio ciljeve navedene u koalicijskom ugovoru: smanjenje poreza, borba s ilegalnom imigracijom, dohodak po osnovi državljanstva za najsiromašnije i drugo.

No nije rekao kako će financirati te mjere koje bi mogle stajati desetke milijarda eura. Opetovao je želju vlade da uvede "flat tax", porez na dohodak od 15 i 20 posto, ali nije naveo nikakav datum.

To sigurno neće umiriti financijska tržišta i neke europske zemlje. U srijedu se pred zastupnicima ponovo osvrnuo na mnoge teme, ali nije otklonio te sumnje, rekavši tek da formiranje vlade još nije dovršeno - ne znaju se imena zamjenika ministara i državnih tajnika, pa stoga ne može iznijeti pojedinosti, opravdao se.