JEDINSTVEN STAV

Clinton: SAD želi BiH u EU i NATO

Bionic
Reading

Hillary Clinton izjavila je u utorak da SAD daje punu podršku multietničkoj BiH i napomenula da joj je osobito drago što je u Sarajevu s visokom predstavnicom Europske unije za vanjske poslove i sigurnost Catherine Ashton jer je 'važno da SAD i EU pokažu jedinstven stav'. Američka državna tajnica obratila se novinarima nakon sastanka s članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine, javlja Agencija Anadolija

'Mi vjerujemo da će vaša zemlja postati članica EU-a i NATO-a. To će dati perspektivu mladim ljudima. Ne sumnjamo da se BiH približava EU-u. Od mog posljednjeg posjeta BiH 2010. godine, postignut je određeni napredak. Lokalni izbori pokazali su tu volju naroda. Bili su to pravedni izbori. Ostvarena su prava raseljenih osoba. To su ključni elementi da BiH bude dio EU-a i NATO-a', kazala je Hillary Clinton, javlja Agencija Anadolija.

Clinton je zatražila od svih čelnika u BiH da pronađu 'zajedničko tlo' i rade u interesu BiH.

'Prepreke koje su bile pred ovom državom prije dvije godine, još uvijek postoje. Postoje razlike po pitanju stranačkih odnosa koji koče napredak zemlje. Politički kompromis je vrlo teško izvesti, ali je to prijeko potrebno. Nadamo se da će kompromis pokazati da ste pravi i hrabri lideri. To trebate napraviti kako bi zemlja išla naprijed. Neprihvatljivo je da 17 godina nakon rata neki stavljaju pod znak pitanja teritorijalni integritet BiH. Taj diskurs odvraća od pravog puta i ne podržava europsku integraciju. Daytonski sporazum se mora poštovati i sačuvati, i točka. Potrebne promjene se moraju napraviti i uski interesi nadvladati', kazala je visoka američka dužnosnica.

Ta odgovornost, dodala je, ne leži na SAD-u, već na čelnicima BiH.

'Vi morate napraviti tu budućnost i mi u SAD-u vas moramo podržati da krenete naprijed. Ponosni smo što imamo dobre odnose s BiH. Zajedno smo radili. Želimo odati priznanje ljudima i koji su umrli. Ne smijemo nikada zaboraviti žrtve Srebrenice', rekla je Hillary Clinton.

'Moramo ostaviti neproduktivne razgovore poput razgovora o secesiji i ne smijemo negirati ono što se dogodilo tijekom rata', dodala je Clinton, ističući da BiH treba biti članica NATO-a i EU i da narodi BiH to podržavaju.

Clinton je ponovo naglasila da SAD želi da BiH bude multietnička i prosperitetna zemlja usidrena u EU-u i NATO-u.

Istaknula je da će se, ako se riješe poznati preduvjeti, osobno založiti za aktiviranje Akcijskog plana za članstvo (MAP) u NATO-u. Ako se uvjeti ispune u studenom, kazala je Clinton, ona će u prosincu osobno tražiti da se odobri MAP za BiH.

Naglasila je da je Daytonski sporazum zaustavio rat, ali da su u budućnosti neophodne izmjene Ustava BiH. Potvrdila je da postoji kriza u zemlji, ali da se problemi moraju rješavati.

Catherine Ashton napomenula je da danas naglašavamo zajedničku posvećenost budućnosti BiH.

'Želimo vidjeti stabilnu i prosperitetnu zemlju, koja će zauzeti mjesto u europskim i transatlantskim strukturama. Želim biti jasna, vaša budućnost je u EU. Vaša pesrpektiva za EU je realna i ima jednoglasnu podršku. Politički lideri moraju poduzeti nešto da bi ta budućnost bila realna. Govorimo o onome što velika većina građana ovdje želi. Važno je da se ide dalje od političkog rivalstva. U suprotnom, ova zemlja će zaostati za zemljama u regiji', kazala je Ashton.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović zahvalio se EU-u i SAD-u na podršci koju su pružale i nastavljaju pružati procesima unutarnjih i vanjskih integracija zemlje.

'Vaš današnji posjet je snažna potvrda duboke posvećenosti SAD-a i EU-a BiH, te činjenici da naša zemlja ostaje u fokusu vaše pažnje. SAD i zemlje EU-a su investirale ogroman napor i sredstva u uspostavljanju mira u BiH', kazao je Izetbegović.