OLLI REHN

'Članstvo u EU pomoći će Hrvatskoj'

11.01.2013 u 13:51

Bionic
Reading

Članstvo u Europskoj uniji te pristup europskim fondovima sigurno će pomoći Hrvatskoj u prevladavanju sadašnjih gospodarskih i socijalnih poteškoća, izjavio je u petak u Bruxellesu povjerenik za ekonomske i monetarne poslove Olli Rehn.

'Znam da Hrvatska ima dosta ekonomskih i socijalnih problema i mi podržavamo Hrvatsku da prevlada te poteškoće. Siguran sam da će članstvo u Europskoj uniji, uključujući bolji pristup Kohezijskom i strukturnim fondovima pomoći Hrvatskoj u rješavanju njezinih gospodarskih poteškoća kao što je to bio slučaj s većinom zemalja srednje i istočne Europe nakon što su ušle u EU. Kao bivši povjerenik za proširenje, koji je radio za Hrvatsku i tijesno surađivao s njom, želim joj izraziti toplu dobrodošlicu u EU kada ispuni uvjete', rekao je Olli Rehn odgovarajući na pitanje da li ekonomska situacija u Hrvatskoj izaziva zabrinutost u EU-u.

Rehn je u petak sudjelovao na konferenciji na temu: EU i ekonomska kriza - sljedeći koraci prema oporavku.

Rehn je istaknuo da je stanje u EU-u početkom ove godine puno bolje nego što je bilo godinu dana ranije, da je sada najgore prošlo, ali da kriza još nije riješena.

'Katastrofični scenariji koje su neki predviđali u eurozoni nisu se dogodili', rekao je Rehn, dodajući kako želi da ova godina bude 'dosadnija' od prethodne.

Uz nastavak napora na fiskalnoj i makroekonomskoj ravnoteži, pred EU-om su i zemljama članicama stoji veliki izazov: osigurati rast, koji generira radna mjesta, kaže Rehn.

Na pitanje očekuje li da će ove godine Slovenija zatražiti financijsku pomoć, Rehn je odgovorio negativno, ističući kako se nada da sadašnji politički potresi u toj zemlji neće dugo trajati i da će zemlja uspjeti sačuvati političku stabilnost.

'Ne očekujem da će Slovenija ove godine zatražiti financijsku pomoć. Ona poduzima korake na rješavanju ekonomskih i fiskalnih problema, ukljujući i vrlo važnu mirovinsku reformu, koja je ključna za održivost javnih financija. Mogu se jedino nadati da sadašnji politički potresi neće dugo trajati, da će zemlja moći osigurati političku stabilnost i ekonomsku održivost', rekao je Rehn.

Rehn se u svom istupu osvrnuo i na aktualnu temu u vezi s britanskim najavama o redefiniranju odnosa Londona s Europskom unijom.

'Da sam Britanac radije bih ostao na terenu u igri nego na klupi za rezervne igrače. S klupe nikada nitko nije postigao zgoditak', rekao je Rehn, služeći se nogometnom analogijom.