SVJEDOČIO PILOT HELIKOPTERA

'Član posade potvrdio je da iz spremnika curi gorivo'

24.03.2011 u 20:26

Bionic
Reading

Ispitivanjem pilota helikoptera koji su prevozili i spašavali vatrogasce na Županijskome sudu u Zadru danas je nastavljeno suđenje bivšemu šibensko-kninskom vatrogasnom zapovjedniku Draženu Slavici za tragediju na Kornatu u kolovozu 2007. u kojoj su poginula dvanaestorica vatrogasaca

Umirovljeni pilot vojnog helikoptera Boženko Poljak gotovo je dva sata svjedočio o akciji spašavanja unesrećenih vatrogasaca na Kornatu.

"Kad sam dobio zapovijed, znao sam samo da idem na Kornat u akciju traganja i spašavanja i mislio sam da su možda jedan ili dvojica vatrogasaca slomila nogu. O razmjerima tragedije nitko me nije izvijestio prije akcije, a više informacija smo doznali tek po putu", rekao je Poljak

Također je rekao kako o stanju na terenu nisu znala ni trojica pripadnika Gorske službe spašavanja koje je ukrcao u helikopter i s kojima je izvlačio stradale koji su gliserom i još jednim helikopterom prevezeni u zadarsku bolnicu.

Poljak je istaknuo da su vremenski uvjeti bili izrazito nepovoljni za izvlačenje unesrećenih te da je akcija bila na samoj granici mogućega.

U nastavku je svjedočio pilot drugog helikoptera Neven Brozović, koji je vatrogasce prevozio na gašenje požara na Kornat. Primijetio je da nemaju iskustva s letenjem u helikopteru jer "kad smo došli na Kornat - desetak metara od letjelice razbacali su svoju opremu i zaštitne jakne te mobitelima slikali helikopter", rekao je Brozović, dodajući kako je rekao kolegi tehničaru da im kaže da se odmaknu kako se ne bi nešto dogodilo zbog rada elise.

Kazao je i kako mu je jedan član posade rekao da je vidio da im iz spremnika curi gorivo, a miris benzina poslije je i sam Brozović osjetio u uvali Kravljačici. Nakon toga otišao je po krušku s vodom koju je spustio kilometar od požara, a zatim je krenuo po vatrogasce, no pri njihovu ukrcaju tehničar je primijetio da je ispuhana jedna guma letjelice.

"Zbog toga te loših vremenskih uvjeta, nisam ih mogao spustiti pokraj kruške, nego nekih 500-tinjak metara dalje, gdje je bila povoljnija situacija", rekao je pilot.

Brozović se poslije ponovno vratio na Kornat jer su mu zapovjedili da mora izvlačiti vatrogasce. Suđenje protiv Slavice počelo je u studenome prošle godine, a tereti se za kazneno djelo protiv opće sigurnosti jer je na otok Kornat poslao dvojicu maloljetnika, civilnoga ročnika te vatrogasce koji nisu završili obuku helikopterskog desantiranja. Osim toga, na teret mu se stavlja i kašnjenje akcije spašavanja unesrećenih.

Suđenje se nastavlja sutra.