Cjepivo koje dokazano sprječava rak

Cjepivom i redovitim pregledima može se spriječiti čak šest vrsta karcinoma

27.10.2018 u 07:00

Bionic
Reading

S ciljem osvještavanja i informiranja javnosti o bolesti i mogućnostima zaštite od raka vrata maternice i drugih premalignih i malignih lezija uzrokovanih HPV infekcijama, Gradski ured za zdravstvo, Gradski ured za obrazovanje, Povjerenstvo za prevenciju infekcija HPV-om i drugih spolno prenosivih bolesti te Nastavni zavod za javno zdravstvo 'Dr. Andrija Štampar' u četvrtak su organizirali panel raspravu znakovita naziva 'Tko se ne bi cijepio protiv raka?'

Panel je okupio brojne eminentne stručnjake s područja ginekologije i opstetricije, dermatovenerologije, školske medicine te infektologije koji su potaknuli nove rasprave te ponudili najnovija saznanja o bolesti, mogućnostima zaštite i cijepljenju, te strahovima i predrasudama o cijepljenju koje su još uvijek prisutne u javnosti.

Poražavajuće statistike

Podsjetimo, infekcija humanim papiloma virusom (HPV) uzrokuje cijeli niz malignih oboljenja, među kojima je najistaknutiji rak vrata maternice, koji je, gledano u svjetskim razmjerima, najčešći zloćudni tumor ženskih spolnih organa te drugi najčešći rak u žena. U Hrvatskoj godišnje od raka vrata maternice obolijeva oko 370 žena, a svake godine umre više od 100 žena, što bi značilo da svaki četvrti dan u Hrvatskoj jedna žena umre od te zloćudne bolesti.

Pritom, postoji nekoliko načina prevencije ove bolesti, a svi su se prisutni složili kako je prvi korak svakako kontinuirana edukacija, kako roditelja o važnosti cijepljenja, tako i mladeži o odgovornom spolnom ponašanju. S obzirom da je rak vrata maternice (jedini) rak koji se može spriječiti, najučinkovitiji način prevencije svakako je cijepljenje kojim se dokazano u velikoj mjeri umanjuje vjerojatnost obolijevanja. Cijepljenje protiv HPV-a koji uzrokuje rak,u Hrvatskoj je besplatno te se nalazi u redovitom godišnjem programu cijepljenja za učenice i učenike osmih razreda osnovne škole.

'Tijekom jedanaest godina provedbe programa cijepljenja protiv HPV-a na području grada Zagreba, u Zagrebu je cijepljeno 5631 djevojčica i dječaka osmih razreda osnovne škole. Interes za cijepljenjem protiv HPV-a u školskoj godini 2017./2018. povećan je za 13 % u odnosu na godinu ranije, no sveukupni postotak procijepljenosti i dalje je na niskoj razini te u velikoj mjeri zaostaje za razvijenim zemljama Europske unije', pojašnjava Tatjana Petričević-Vidović, dr. med., specijalist školske i adolescentne medicine, voditeljica službe za školsku i adolescentnu medicinu Nastavnog zavoda za javno zdravstvo 'Dr. Andrija Štampar'.

Cjepivo koje dokazano sprječava rak

Kada je riječ o sigurnosti i učinkovitosti cjepiva, iz Službe za školsku i adolescentnu medicinu pri Nastavnom zavodu za javno zdravstvo 'Dr. Andrija Štampar' naglašavaju kako je od početka primjene cjepiva praćena njegova sigurnost, kao i moguća štetna djelovanja cjepiva te su senzacionalistički članci uvijek pobijani znanstvenim dokazima. Predrasude koje se pojavljuju o cijepljenju uglavnom proizlaze iz straha od nuspojava cjepiva, no, postojeća cjepiva pokazala su se izrazito sigurnima i učinkovitima u sprječavanju infekcija humanim papiloma virusima.

'S obzirom da predrasude i strahovi uglavnom proizlaze iz neznanja i neinformiranosti javnosti, prvenstveno treba ustrajati na edukaciji građana, kako roditelja tako i adolescenata, jer se smrtnost od raka vrata maternice i drugih zloćudnih bolesti uzrokovanih HPV-om, prije svega edukacijom, pravovremenim pregledima te iznimno važnim cijepljenjem, gotovo u potpunosti može spriječiti', zaključuje Neda Ferenčić Vrban, dr.med., iz Službe za školsku i adolescentnu medicinu.