NOVA STUDIJA

Cjepivo protiv gripe i covida istovremeno ili odvojeno? Evo što kažu znanstvenici

16.11.2023 u 14:27

Bionic
Reading

Novo istraživanje pokazalo je da je bolje primiti cjepivo protiv covida i protiv gripe zajedno nego odvojeno

Istraživanje predstavljeno na godišnjem Samitu o cjepivima u Bostonu uključilo je dvije skupine zdravstvenih radnika iz Massachusettsa. Prva skupina od 12 osoba istovremeno se docijepila dvovalentnim cjepivom protiv covida i primila cjepivo protiv sezonske gripe. Druga grupa od 30 zdravstvenih radnika primila je cjepivo protiv covida i ono protiv gripe različitih dana u istom mjesecu. Zatim su izmjerena protutijela obiju skupina te je utvrđeno da je skupina koja je istovremeno primila cjepiva imala višu razinu imunoglobulina G1 ili IgG1 – protutijela koja se bore protiv covida i tog soja gripe, javlja Guardian.

Amesh Adalja, viši znanstvenik u Centru za zdravstvenu sigurnost Sveučilišta Johns Hopkins u SAD-u, rekao je za Guardian da je riječ o zanimljivom otkriću. Po njegovom sudu, takav rezultat postignut je vjerojatno zbog pojačane stimulacije imunološkog sustava time što su oba cjepiva prisutna u isto vrijeme.

'Ključno je vidjeti ima li ovo ikakvu značajnu kliničku korist - znače li više razine antitijela veću zaštitu od infekcija ili od bolesti', napomenuo je Adalja.

  • +8
Cijepljenje Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Istraživanje još nije recenzirano, ali američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) od ranije savjetuje istovremeno cijepljenje protiv gripe i protiv covida. CDC nema formalno obrazloženje za tu preporuku, ali uvjerava da je takvo cijepljenje sigurno i navodi jednu od svojih studija o nuspojavama nakon primanja oba cjepiva u isto vrijeme. Prema nalazima CDC-a, iako postoji više nuspojava povezanih s istovremenim docjepljivanjem protiv covida i cijepljenjem protiv gripe, nuspojave nisu tako izražene kao u slučaju cijepljenja samo protiv covida.

'Osobe koje su istovremeno primile cjepivo protiv gripe i monovalentno cjepivo protiv covida imale su nešto veću vjerojatnost da će imati reakcije poput umora, glavobolje i bolova u mišićima nego što su to imale osobe koje su primile samo monovalentno cjepivo protiv covida, ali su reakcije uglavnom bile blage i brzo su nestale', naveo je CDC.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite li dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati' 

Adalja je istaknuo da neki podaci upućuju na mogući mali povećani rizik od moždanih udara i 'tihih' moždanih udara kod starijih osoba koje primaju visoke doze ovih cjepiva, ali on ne vjeruje da je to značajno povećanje rizika. U konačnici, bilo zbog jednostavnosti, bilo zbog zdravstvenih dobrobiti, čini se da istovremeno cijepljenje protiv covida i protiv gripe daje pozitivne rezultate, piše Guardian, dodatno citirajući Adalju: 'Uzimanje oba cjepiva u isto vrijeme uvijek je bilo prikladnije za pacijente, ali sada može imati i dodatnu imunološku korist i trebalo bi ga općenito preporučiti onima koji ispunjavaju uvjete za oba cjepiva.'