'bolje spriječiti nego liječiti'

Cjepiva protiv omikrona stigla u Hrvatsku, Beroš pozvao građane: Docijepite se!

06.09.2022 u 12:35

Bionic
Reading

Ministar zdravstva Vili Beroš u utorak je pozvao građane na docjepljivanje novim cjepivima protiv omikron varijanti koronavirusa, poručivši im da je covid bolje spriječiti, nego liječiti

Cjepiva protiv omikrona od sljedećeg su tjedna dostupna svima u Hrvatskoj, a posebno se preporučuju starijima i kroničnim bolesnicima, poručuje ministar.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo najavio je da danas u Hrvatsku stiže 187.000 doza Pfizerova, a zatim i 57.000 doza Modernina cjepiva koja djeluju protiv wuhanskog soja koronavirusa i podvarijante omikrona BA.1. Cjepiva će ovoga tjedna biti distribuirana u županijske zavode za javno zdravstvo i domove zdravlja.

Ovo adaptirano cjepivo registrirano je samo kao docjepna doza i nije namijenjeno onima koji se do sada još nisu cijepili.

"Dolazak novih varijantnih cjepiva proizvođača Pfizer i Moderna još su jedan pokazatelj snage zajedničke nabave Europske komisije čime pružamo našim građanima dodatnu zaštitu od težih oblika covida-19 i smrtnih ishoda", rekao je ministar za Hinu.

Građane koji oklijevaju, podsjetio je na izreku "bolje spriječiti, nego liječiti" dr. Andrija Štampara koji je stvorio temelje javnog zdravstva promovirajući zdravstvenu pismenost i prevenciju ne samo u Hrvatskoj nego i cijelom svijetu.

  • +8
Cijepljenje protiv koronavirusa Izvor: Cropix / Autor: Nikola Vilic / CROPIX

Hrvatska bi se, kaže, trebala ugledati na zemlje koje su dostigle višu razinu procijepljenosti i samim time nižu razinu smrtnosti.

"Vodimo se tim činjenicama i konačno stavimo zdravlje na prvo mjesto naših prioriteta. Za nas, za naše djedove i bake, majke i očeve, a posebice najranjivije građane. Poziv je otvoren svima!", poručio je ministar.

Prema posljednjim podacima Nacionalnog stožera civilne zaštite, u Hrvatskoj je do sada od covida umrlo 16.746 osoba. Cijepljeno je 59,6 posto ukupnog stanovništva, odnosno 70,88 posto odraslog stanovništva.

Više o rasporedu i punktovima za cijepljenje novim cjepivom Ministarstvo zdravstva izvijestit će u četvrtak.