tražena roba

Cjepiva protiv gripe nema, ali će ga biti: Evo kada, kako i gdje ćete se moći cijepiti

21.10.2020 u 18:26

Bionic
Reading

Cjepiva protiv gripe u Hrvatskoj trenutno nema ni za lijek. Liječnici kažu da nikada do sada nije bila tolika pomama za cjepivom kojim se u "normalnim" godinama obično cijepi između 350 i 400 tisuća hrvatskih građana i svake godine dio nabavljenog cjepiva propadne jer se ne iskoristi. To ove godine neće biti slučaj

Najveći dio cjepiva nabavlja Hrvatski zavod za javno zdravstvo - ove je godine prvotno naručeno 460.000 doza, što je više nego inače, no osigurana je i dodatna količina zbog velikog interesa.

Oko 220.000 doza je već iskorišteno, uglavnom za prioritetne, rizične skupine kao što su onkološki bolesnici, trudnice i stariji građani. Idući tjedan dolazi još 240 tisuća doza iz koje će se vjerojatno prioritetne skupine namiriti, pa će se i drugi građani moći kod svojih izabranih liječnika (djeca kod pedijatara) ili u Zavodima za javno zdravstvo predbilježiti za cijepljenje. HZJZ očekuje i posljednju pošiljku u prosincu od još 130.000 doza.

Što se, pak, ljekarni tiče, predsjednica Hrvatske ljekarničke komore, Ana Soldo za RTL.hr je rekla da je prva količina od 50.000 doza u ljekarne u slobodnu prodaju stigla prije četiri tjedna, a druga je stigla 17. ovog mjeseca.

"Koliko mi imamo saznanja više nema cjepiva u hrvatskim ljekarnama, vjerojatno nijedno. Imamo najavu jednog dobavljača da će u prosincu doći dodatnih 20.000 doza, ali nemamo točan termin i zamolili smo da nam najave da možemo obavijestiti ljekarne i pacijente", kazala je Soldo.

"Dodala je da, s obzirom kakva je potražnja na europskom tržištu i kakav je "rat" za cjepiva,  gotovo da nema šanse da dođe neka dodatna količina u Hrvatsku.

Ukupno je na tržište u slobodnu prodaju putem ljekarni pušteno 88 tisuća doza cjepiva, a najavljeno je još 20, dakle oko 110.000 doza. Kolege s terena nam govore da imaju veći pritisak ljudi na cjepivo nego što je to bilo oko maski u početku pandemije, kada ih nije bilo, kad je bila histerija oko maski, kažu da je sada i agresija i strah pacijenata puno veći. Strah od komplikacija od gripe i Covida-19 je nevjerojatno velik. Liječnike obiteljske medicine isto pacijenti zovu po cijeli dan raspitujući se za cjepiva", pojasnila je Soldo.

Navela je da u Europi još nema nijedan prijavljeni slučaj gripe.

'Gripa kod nas dolazi u prosincu, a vrhunac drugog vala bude u veljači, kada je i mala teža", zaključila je Soldo.