ČLANICA ZNANSTVENOG SAVJETA VLADE

Znanstvenica s Ruđera Andreja Ambriović Ristov za tportal: Nismo ni blizu vrhunca epidemije u Hrvatskoj

19.10.2020 u 14:21

Bionic
Reading

Iako se dnevne brojke novozaraženih penju preko 1000, predstojnica Zavoda za molekularnu biologiju Instituta Ruđer Bošković i članica Znanstvenog savjeta za borbu protiv pandemije koronavirusa Vlade RH Andreja Ambriović Ristov kaže za tportal da nismo ni blizu vrhunca epidemije

‘Nismo na vrhuncu epidemije. Nikako. Nema nikakvih znanstvenih dokaza koji bi išli u prilog tome’, kaže nam Ambriović Ristov.

Ako se primimo matematike, o vrhuncu epidemije moći ćemo govoriti, za laike paradoksalno, kada udio pozitivnih u ukupnom broju testiranih bude manji.

'Ne možemo još procijeniti u kojoj smo fazi epidemije najviše zato jer je velik udio pozitivnih u ukupnom broju testiranih. Danas je, recimo, na razini Hrvatske oko 10 posto pozitivnih od ukupnog broja testiranih. U pojedinim gradovima postotak pozitivnih znao je ići i iznad 15 posto. Moramo imati samo nekoliko postotaka pozitivnih u udjelu testiranih da bismo bili koliko-toliko sigurni da smo detektirali većinu zaraženih. A ti su postoci sada vrlo visoki. Ako kažete da ste na vrhuncu epidemije, to znači da neće biti gore. Uzlazna krivulja tek je započela i prema iskustvu drugih zemalja mogla bi nastaviti rasti ‘ pojašnjava Ambriović Ristov.

Kada će doći do vrhunca epidemije u Hrvatskoj, ne želi procjenjivati. ‘Sve ovisi o ljudima hoće li se čuvati i biti ozbiljni; hoće li nositi maske i hoće li ih pravilno nositi.

  • +3
Zagreb: Testiranje na koronavirus Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovacev / CROPIX

'Maske pomažu, to je jedino u što smo sigurni. Smanjuju broj zaraženih, a ako se i zarazite, smanjuju količinu virusa kojim se zarazite’, jasna je. A pomaže cjepivo koje Ambriović Ristov ne očekuje prije ljeta. Deset je cjepiva u trećoj fazi kliničkih ispitivanja, a naša sugovornica vjeruje da će najkasnije do početka proljeća jedno od njih biti odobreno. To znači da bismo tada mogli i početi s cijepljenjem.

Ovih dana stigla je vijest da je još jedna kompanija, ovaj put Johnson & Johnson, privremeno obustavila kliničko ispitivanje cjepiva protiv Covida-19 nakon što se razbolio jedan od sudionika istraživanja.

‘Za ovo što se dogodilo s Johnson&Johnsonom još se uvijek ne zna točno što je bilo. Nuspojave koje su do sada primijećene za Oxfordsko cjepivo nešto su što je očekivano jer to nije pojava koja bi se mogla direktno vezati uz specifično cjepivo, već je riječ o ljudima koji prilikom bilo kojeg ataka na imunosni sustav mogu razviti tu nuspojavu. Nije to nešto specifično baš za to cjepivo. S vektorskim cjepivima, koja su sada u trećoj fazi kliničkog ispitivanja, imamo jako puno iskustva. Bazična znanost je dugo radila na tome i sada je vrijeme da kapitaliziramo to iskustvo. Iskustva su stečena ne samo kroz kliničke pokuse vakcinacije, već i kroz kliničke pokuse genske terapije. Rađeni su klinički pokusi upravo s tim vektorima i zato smatram da su cjepiva sigurna te da većih nuspojava ne bi trebalo biti. No normalno je da nuspojava uvijek ima’, pojašnjava.

  • +3
Andreja Ambriović Ristov Izvor: Cropix / Autor: Marko Todorov / CROPIX

Danas je pak službeno počelo cijepljenje protiv gripe u Hrvatskoj. Iako je naručeno dvostruko više doza nego lani, uglavnom je sve razgrabljeno.

‘Prvo trebamo procijepiti ugrožene skupine, a za ostale - koliko ostane. Dobro je u cijeloj priči to da ćemo se štiteći se maskama i distancom od Covida istodobno štititi od gripe. Iskustva na južnoj hemisferi pokazuju da je gripe bilo jako malo i to je upravo zbog svih mjera koje imamo’, poručuje Ambriović Ristov.