PETEK UPOZORAVA

Čistoća ulovljena kako otpad koji građani razvrstavaju baca u isti kamion

02.04.2018 u 18:26

Bionic
Reading

Zagrebački gradski vijećnik stranke Naprijed Hrvatska! Renato Petek na Facebooku je objavio video koji pokazuje kako (ne) funkcionira sustav odvojenog prikupljanja sortiranog otpada iz podzemnih spremnika u Zagrebu

'Brižni građani razdvajaju otpad, odlažu u postavljene spremnike, a oni sve odvoze kao da je to smeće, iz žute ili plave kante, u istom kamionu. A možda ga voze i na isto mjesto, smetlište Jakuševec?', pita Petek u opisu videa koji je snimio u ponedjeljak u zagrebačkoj Kranjčevićevoj ulici.

Gradska skupština u Zagrebu prošloga je tjedna donijela odluku o mjerama za sprječavanje nepropisnog odbacivanja otpada i mjerama za uklanjanje odbačenog otpada koje predviđaju postavljanje prepreka, video nadzor i znak upozorenja o zabrani odbacivanja otpada.

  • +18
Ilegalni deponij otpada na Savici Izvor: Cropix / Autor: Srdjan Vrancic / CROPIX

U subotu je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić obišao divlje odlagalište otpada u naselju Savica, u kojemu se 'gazdi' plaća 100 do 200 kuna za odlaganja otpada, za razliku od Jakuševca gdje se plaća po kilaži.

'Neću žaliti ni vremena ni novca da uđem u trag tim ljudima. Jer ovo što se tu radi to je ekološka bomba i zločin. To je ekocid', rekao je Bandić prilikom obilaska divljeg odlagališta uz jezera Savica-Šanci, koje je nastalo na području zaštićene prirode i u blizini vodocrplilišta koje napaja dio Zagreba.