ZAŠTO ODLAZI BRKIĆ?

'Čista savjest ne boji se kucanja u noći!'

05.12.2012 u 15:02

Bionic
Reading

'Razgovaralo se o tome na užem vodstvu stranke i zaključili smo, a to je bio i njegov osobni prijedlog, da Milijan Brkić kao glavni tajnik stranke bude više angažiran na terenu, nego u Saboru', riječi su kojima je HDZ-ov Gordan Jandroković potvrdio da tajnik stranke zbog prezaposlenosti odlazi s mjesta saborskog zastupnika. No ako se pita vladajuće, razlog su sumnje u plagiranje diplomskog rada

'Mislim da se Brkić ponaša vrlo korektno prema svojim obvezama kao saborski zastupnik, jer je svjestan da je teško koordinirati poziciju glavnog tajnika stranke, pogotovo u vrijeme prije lokalnih izbora kada treba obići cijelu Hrvatsku, i poziciju saborskog zastupnika. Mislim da se radi o nečem što je korektno s njegove strane', govorio je novinarima u Saboru Gordan Jandroković rekavši da će o njegovoj zamjeni stranka uskoro odlučiti.

Međutim, u tezu o prezaposlenosti nije uspio uvjeriti ni ostatak oporbe, a ni vladajuće, koji ne vide razlog zašto netko ne bi mogao obavljati više poslova.

'Poštujem da je to unutarstranačka stvar HDZ-a, međutim jasno je svima da se iz brda nešto valja. Rekao bih po onoj staroj izreci – čista savjest ne boji se kucanja u noći. Mislim da se radi o pokušaju bijega od ovakvih pitanja u saborskim hodnicima', prokomentirao je HDSSB-ov Dinko Burić

Još konkretniji u prokazivanju pravog razloga Brkićeva odlaska bio je HNS-ov Jozo Radoš. 'Ja sam uvjeren da gospodin Brkić ne odlazi zato što ima puno posla izvan Sabora, nego zato što su mu našli falsificiranu diplomu. Stranka je procijenila da je i njegova pozicija slabija i pozicija stranke, i to je razlog. Visoke standarde negomilanja dužnosti teško da će HDZ uvesti u ovu državu', rekao je Radoš


No dok su neki bez problema spekulirali, većina se nije htjela upuštati u unutarstranačke stvari HDZ-a.

'Koliko sam čuo, plagiranje diplomskih radova se po novom zove kompiliranje. Je li to kazneno djelo, nisam uspio provjeriti kazneni zakon. Neću se miješati u kadrovsku politiku stranaka, a što je pozadina, ne zanima me. Mislim da u našem kodeksu časti kao kazna postoji isključenje iz stranke, a u ime HDZ-a nemam pravo misliti, pa ne znam trebaju li to i oni primjenjivati. U Saboru sjede i pravomoćno osuđeni ljudi za podmićivanje, pa falsificiranje... Mislim da bi to trebao biti motiv i razlog potpunog odlaska iz politike', kazao je Dragutin Lesar iz Hrvatskih laburista.

SDP-ov Arsen Bauk također je uvjeren da prezaposlenost nije glavni razlog odlaska Brkića iz Sabora, pri čemu se spomenuo i nekih drugih koji su uz funkcije stranačkih tajnika, imali i funkcije u Saboru ili Vladi te uredno odrađivali posao vezan uz izbore.

'Ako se sjećate, mi smo pred prošle lokalne izbore imali pauzu u zasjedanju Sabora zato što su ustvari mnogi zastupnici vodili kampanju u Hrvatskom saboru. I ako pogledate iz 2009., bio je pokušaj da jedan tjedan Sabor samo zasjeda i onda su svi zaključili da je najbolje sjednicu prekinuti dok ne prođu lokalni izbori. I osim toga, mjesto saborskog zastupnika je političko mjesto i taj se posao može obavljati na više načina, pa ne vidim u tome problem. Bitno je na bilo koji način građanima približiti svoje stavove i saborski zastupnici, posebno što se tiče lokalnih izbora su u prednosti u odnosu na druge sudionike kampanje, jer imaju mogućnost u sabornici direktno iznositi svoje stavove', prokomentirao je Bauk.

Da se više poslova može obavljati istovremeno, smatra i HDZ-ova Jadranka Kosor, koja ipak nije htjela komentirati odluke vrha stranke.

'Ja sam bila predsjednica Vlade i predsjednica stranke i koordinirala izborni stožer, može se, naravno, raditi sve u isto vrijeme kao što je uobičajeno u hrvatskoj politici, ali i drugdje. Ja mogu govoriti o tome kako je bilo prije i spomenuti glavnog tajnika Branka Bačića i Ivana Jarnjaka koji su imali velike dužnosti u stranci, ali i velike i važne dužnosti i u Saboru i u Vladi. Ali to je prošlost, neću komentirati ove odluke', zaključila je Kosor