IZBORI U GRČKOJ

Cipras i Siriza dobili drugu šansu?

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 20.09.2015 19:18
  • Objavljeno 20.09.2015 u 18:35
Aleksis Cipras

Aleksis Cipras

Izvor: Reuters / Autor: Christian Hartmann

Na nedjeljnim parlamentarnim izborima u Grčkoj stranka Siriza bivšeg premijera Aleksisa Ciprasa u minimalnoj je prednosti pred svojim glavnim protivnikom, konzervativnom Novom Demokracijom, pokazale su izlazne ankete

Kombinirane ankete pet televizijskih postaja pokazuju da bi Siriza mogla dobiti između 30 i 34 posto glasova, a Nova demokracija između 28,8 i 32,5 posto.

Ako se održe takvi rezultati, za formiranje vlade bit će potrebno oformiti koaliciju.

Na treće mjesto mogla bi doći neonacistička Zlatna zora kojoj izlazne ankete daju 6,5 do 8 posto glasova.

Grčki birači u nedjelju su izašli na birališta kako bi drugi put ove godine izabrali parlament, a zadnje ankete pred izbore davale su minimalnu prednost Ciprasovoj Sirizi pred konzervativnom Novom demokracijom Vangelisa Meimarakisa.

Na posljednjem skupu Cipras je poručio da će pobjeda Sirize, stranke radikalne ljevice biti "odlučujući rezultat" za Europu i "poruka" drugim zemljama podvrgnutima politici oštre štednje i pritom naveo tri zemlje eurozone, Španjolsku, Irsku i Portugal.

S obzirom da Grčka treba podmirivati svoje obveze prema programu zajma od 86 milijarda eura, Europska unija i vodeće europske prijestolnice priželjkuju da izbori završe stvaranjem široke koalicije.

Ali Siriza i Nova demokracija, iako se obje obvezuju poštovati uvjete otplate zajmova, razilaze se u ključnim pitanjima reforma kao što su liberalizacija tržišta rada, kolektivni ugovori i migrantska krize koja snažno pogađa Grčku.

Siriza isključuje bilo kakvu mogućnost velike koalicije s Novom demokracijom. "Ključno pitanje na biračkom listiću jest hoćemo li imati naprednu snagu sa Sirizom ili konzervativnu s Novom demokracijom", ustvrdio je Cipras.

Meimarakis je u kampanji isticao nevjerodostojnost Sirize, koja je u siječnju došla na vlast s obećanjem da će ukinuti mjere štednje, a onda okrenula kaput.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!