TV DVOBOJ

Čime su se 'šamarali' Josipović i Grabar Kitarović

05.01.2015 u 00:00

  • +16

RTL sučeljavanje predsjedničkih kandidata

Izvor: Screenshot / Autor: RTL HRVATSKA

Bionic
Reading

Predsjednički kandidati Ivo Josipović i Kolinda Grabar Kitarović sučelili su se u nedjelju u programu RTL-a, prvi puta u kampanji za drugi krug predsjedničkih izbora, koji će se održati u nedjelju, 11. siječnja.

Kandidatima je, među ostalim, postavljeno pitanje zašto misle da njihov protukandidat ne zaslužuje biti predsjednikom.

Grabar Kitarović je ponovila da Josipović u mandatu na isteku nije ništa učinio te kako je to ‘najgorih pet godina u povijesti Hrvatske kada je riječ o gospodarstvu, siromaštvu, broju blokiranih’.

Josipović je, pak, protukandidatkinju optužio da govori o ‘apstraktnom jedinstvu bez sadržaja, dok na facebook stranicama vidimo govor mržnje’.

‘Ne znam o čemu pričate; ja sam, se ogradila od bilo kakvih izjava koje idu prema tome da se dijeli ovaj narod, ali nisam čula od gospodina Josipovića da se ograđuje od izjava svog savjetnika koji je naše branitelje prozvao Ku Klux Klanom, niti od gospodina iz Varaždina koji je rekao - 'da je 1945. trajala malo duže, 90-te se ne bi ni dogodile', niti od izjava Milanovića koji HDZ naziva zločinačkom organizacijom’, uzvratila je Grabar Kitarović.

Ponovila je da nudi program s konkretnim mjerama, ‘a ne apstraktne profesorske mjere, promjene ustava ili zakonodavstva’.

‘Program gospođe Grabar Kitarović nema ni jedne konkretne mjere; ona se zalaže za ciljeve koje svi podržavamo, hoće smanjiti nezaposlenost, učiniti da mladi ne odlaze, da nam gospodarstvo procvjeta. Pa to svi hoćemo, samo je pitanje kako’, rekao je Josipović, ustvrdivši da je sadašnja HDZ-ova garnitura protiv bilo kakvih reformi.

‘Vidjeli smo da i dalje žele Hrvatsku s toliko županija i lokalnih jedinica, u kojima se 2,5 milijarde kuna godišnje koristi na sinekure, uglavnom kadrova HDZ-a’, ustvrdio je Josipović, na što je Grabar Kitarović uzvratila da jest za reforme, ali ne i za pisanje novih zakona, nego za ‘mjere koje će donijeti promjene odmah i sada’.

‘Trebamo ponuditi čvrste i konkretne mjere. No, te mjere moraju biti dugoročne. Treba ići vrlo konkretno, predložiti moratorij na ovrhe za ljude bez posla, oprostiti umirovljenicima dugove. Ne možemo dopustiti da tih 320.000 ljudi večeras sjedi za stolom i razmišljaju što će raditi sutra’, rekla je Grabar-Kitarović.

O troškovima kampanje

Na pitanje je li s do sada prikazanih 5,8 milijuna kuna, potrošio previše za izbornu kampanju, Josipović je uzvratio: ‘evo, ako prošetate gradom, vidjet ćete da je omjer jumbo-plakata negdje jedan naprema deset u korist moje protukandidatkinje, vidjet ćete da je tu bilo puno zakupa, kristalnih dvorana, dok su uglavnom moji svi skupovi bili na otvorenom’.

Upitan želi li reći da su nerealni troškovi od 3,9 milijuna kuna, koliko po medijskim izvješćima iznose dosadašnji troškovi kampanje Kolinde Grabar-Kitarović, Josipović je odgovorio da mu je u ovom trenutku to teško reći.

‘Nadam se samo da će državna revizija pregledati te troškove, jer smo vidjeli da je ogromna razlika i u propagandi koja je korištena, a bogme mi se čini da ne odgovara stanje i omjer financija’, rekao je Josipović, na što je Grabar Kitarović uzvratila kako je riječ o insinuacijama.

‘Ovakve insinuacije o nepravilnosti rada tipične su za SDP i stranku kojoj pripada gospodin Josipović. Naše je financiranje sasvim transparentno, potrošili smo manje novaca. Pozivam državnu reviziju, a u konačnici i Državno odvjetništvo da istraži bilo što, bilo koji segment moje kampanje’, kazala je Grabar Kitarović.

Grabar-Kitarović: kako to da među izabranima za eksploataciju Jadrana nema ni jedne američke tvrtke

Josipović je odbacio tvrdnje da do sada nije koristio ovlasti koje mu daje Ustav, a kao najznačajniju ovlast koju je iskoristio naveo je promjene Ustava, ustvrdivši da je na temelju njegova zahtjeva u Ustav uvrštena odredba o nezastarijevanju pretvorbenog i privatizacijskog kriminala. Naveo je i da je inicirao novu energetsku poziciju Hrvatske.

‘Razgovarao sam s predsjednikom Obamom, potpredsjednikom Bidenom i kancelarkom Merkel. Vidjeli ste rezultat, terminal na Krku je jedan od primarnih projekata EU’, kazao je Josipović.
‘Kad je riječ o energetskoj inicijativi, o kojoj ste razgovarali s predsjednikom Obamom, kako to da među ovih pet tvrtki koje su izabrane za eksploataciju Jadrana nema ni jedne američke tvrtke’, uzvratila mu je protukandidatkinja.

Upitana što će učiniti ako predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, osvoji li vlast, zatraži da se predsjednika, umjesto izravno, bira u parlamentu, Grabar Kitarović odgovorila je da ‘za to nema nikakve podloge’.
‘Ono što je rekao gospodin Karamarko izvučeno je iz konteksta. On je govorio u jednom neformalnom razgovoru s jednim novinarom, teoretski o tome, nakon što prođu dva mandata, koja nastojim, želim i namjeravam osvojiti’, dodala je Grabar Kitarović.

Ponovila je da predsjednika i dalje treba birati izravno. ‘Upravo je bitno što je predsjednica glas naroda i što govori u ime naroda, što je arbitar koji je izvanstranački i iznadstranački, za razliku od Josipovića, koji je samo drugo lice devalvirane kovanice SDP-ove vlasti Zorana Milanovića’, ustvrdila je.

Josipović je replicirao kako je deplasirano neprestano spominjati premijera i Vladu.

‘Ali, ako već govorimo o Vladi, podsjetit ću u kojoj je vladi sjedila gospođa Grabar Kitarović. Sjedila je u vladi Ive Sanadera kada je opljačkana Hrvatska za račun stranke, za račun pojedinaca’, rekao je Josipović, ustvrdivši da loše posljedice Sanaderove vlasti Hrvatska još osjeća.

Grabar Kitarović uzvratila je da nema nikakve veze s korupcijom u vrijeme Sanaderove vlade te da je iz te vlade izišla, za razliku od Josipovića koji, kaže, i dalje stoji uz Zorana Milanovića i zdušno ga podržava.
Za Sanaderovu vladu kazala je kako je u njoj bilo dobrih i loših stvari te naglasila kako nema namjeru braniti ono što je bilo loše.

‘Na žalost, bilo je korupcije. Tada nisam znala za nju, da sam znala, progovorila bih o njoj. Ali, imala je i dobrih stvari, a vlada Zorana Milanovića apsolutno je najgora vlada u hrvatskoj povijesti’, rekla je Grabar Kitarović, podsjetivši da je za Sanaderova mandata gospodarstvo raslo visokim stopama, da je nezaposlenost bila znatno niža nego danas te da je država otvorila pregovore s EU i postala članica Vijeća sigurnosti UN-a.

'Ne zovite gospodina Brkića Vaso'

'Ne zovite ga Vaso jer se gospodinu Milijanu Brkiću to ne sviđa', uzvratila je Kolinda Grabar Kitarović Josipoviću koji joj je spočitnuo da nije samostalna već da njome upravljaju spomenuti glavni tajnik HDZ-a i šef te stranke Tomislav Karamarko.

Ne znam kako možete govoriti o uspješnosti vlade za čije se vrijeme okralo 90 milijardi kuna’, uzvratio je Josipović, ustvrdivši da je tadašnji gospodarski rast bio nerealan i utemeljen na ‘farbanju tunela’.

‘Priznajem, bilo je u toj vladi mnogo pogrešaka, ali bilo je i mnogo dobrih stvari. Danas se pričaju neke legende kako su se određene stvari radile. Ceste su koštale više jer je cijena bila drugačija po kilometru, odgovorno tvrdim da se radilo i dobro’, odgovorila je Grabar Kitarović.

Vladu Ivice Račana Josipović smatra uspješnijom od sadašnje Milanovićeve, a ocijenio je da je ta vlada uvela nove standarde u hrvatsko društvo.
‘Mogu se složiti da je Račanova vlada bila bolja, jer ova je definitivno najgora u povijesti Hrvatske’, replicirala je Grabar Kitarović, ocijenivši kako ni Račanova vlada nije iskoristila sve mogućnosti koje su joj se nudile.

Odbacila je tvrdnju da se za nju kao veleposlanicu u Washingtonu, unatoč odluci premijera, zauzeo bivši predsjednik Stjepan Mesić.

‘Za mene se nitko nije zauzeo. Ja sam osoba koja je gradila karijeru temeljem svog znanja, iskustava i rezultata’, naglasila je Grabar Kitarović.

I Josipović je potvrdio da je nemoguće imenovati veleposlanika bez suglasnosti premijera.

Grabar Kitarović je odbacila tvrdnju premijera Zorana Milanovića da je u mandatu ministrice vanjskih poslova često koristila službeni vladin zrakoplov.

‘To me je silno iznenadilo. Ne znam od kuda mu ti podaci. Neka se napravi revizija. Neka DORH pokrene istragu o tome. Ja sam taj zrakoplov koristila samo nekoliko puta, negdje tijekom 2004., 2005. godine, a nakon toga - ništa. Držim da trebamo biti odgovorini prema korištenju državnog zrakoplova. Obično sam koristila redovne linije i to one koje su bile najučinkovitije, ali i najjeftinije za hrvatske porezne obveznike. Moram vam reći da sam jako brinula o svom proračunu za putovanja jer to je izravna odgovornost prema građanima RH. Može se prebrojiti na prste ruku koliko sam putovala državnim zrakoplovom’, ustvrdila je Grabar Kitarović.

Grabar - Kitarović: vraćanje 15 tisuća kuna za automobil bio moj izbor

Potvrdila je da je kao veleposlanica u SAD-u vratila u proračun novac za troškove službenog automobila veleposlanstva koje je između 2008. i 2010. koristio njezin suprug, ali i ustvrdila da je njezin suprug na to imao zakonsko pravo.

‘Ne da sam morala platiti, nego je to bio moj izbor vratiti te novce u proračun jer nisam htjela da bude bilo kakvih sumnji između mene i ministarstva da sam radila bilo što što je neprilično. Moram reći da su se moje kolege diplomati u Washingtonu iščuđavali što se događa. Nisam htjela da se to odražava na odnose. Gospodin Jandroković je znao da postoji pravilnik koji to u potpunosti dopušta. Moj suprug je radio diplomatske poslove većinom i radila sam sasvim u skladu s pravilnicima i propisima i vratila novce u državni proračun, ne 30, nego oko 15 tisuća kuna’, kazala je Grabar Kitarović.

Josipović o Zlatici: U granicama zakona, učinio bih sve da zaštitim svoju imovinu

Novinar Igor Bobić Josipovića je upitao bi li i danas izvukao novac iz štedionice Zlatica prije drugih štediša, kao što je učinio 1998.
‘Kao prvo, to nije bilo prije drugih štediša, bilo je desetke i fizičkih i pravnih osoba koje su našle pravni put. Neki su bolji pravnici pa znaju to učiniti. Netko zna pravni put i sposoban je izboriti se za svoja prava. Ja tada nisam bio ni dužnosnik niti itko tko je imao društvenu moć. U granicama zakona, učinio bih sve da zaštitim svoju imovinu kao što su to drugi napravili’, odgovorio je Josipović.

Na pitanje zašto danas ne sazove konzultacije o datumu izbora, kao što je svojedobno učinio u jeku ‘facebook prosvjeda’ protiv vlade Jadranke Kosor, ustvrdio je da konzultacije tada nije održao zbog prosvjeda, nego zato što je premijerka najavila da će obznaniti datum izbora.

‘Nije to učinila, jačali su prosvjedi, i onda sam ja naprosto tražio da vidim kada će biti izbori. Dakle, to nema nikakve veze s prosvjedima, već s obećanjem premijerke da će obznaniti datum izbora’, rekao je Josipović.