kako to izgleda u praksi

Cijepljeni, i ogorčeni: Splitski ugostitelji ne grme puno zbog praga od 70 posto za punu potporu, muče ih popratne brige

15.07.2021 u 21:55

Bionic
Reading

Uvjetovanje državnih covid-potpora tvrtkama postotkom njihovih cijepljenih radnika, dogovoreno na sastanku Vlade i socijalnih partnera poslodavaca i sindikata u srijedu, teško će značajno podići broj cijepljenih u ukupnoj populaciji - no njihovi korisnici, mahom ugostitelji, prihvatili su izazov. Uz upozorenje da još postoje nejasnoće ili nelogičnosti, ali i ponovljeni apel da se država jednako postavi prema zaposlenicima u javnom sektoru

Od ožujka prošle do kraja svibnja ove godine za potpore očuvanju radnih mjesta izdvojeno je 10,5 milijardi kuna, a mjerama je obuhvaćeno više od 680 tisuća radnika kod više od 120 tisuća obrtnika i poslodavaca. Najnoviji podaci nisu dostupni, no pretpostavlja se da su ove brojke bitno smanjene početkom turističke sezone i koliko-toliko normalnijim funkcioniranjem ugostiteljstva. Ne postoje ni službeni podaci o broju cijepljenih zaposlenika u ugostiteljskom sektoru.

Covid-potpore ubuduće će dobivati tvrtke s najmanje 70 posto cijepljenih zaposlenika dok će oni koji imaju manje od 70 posto cijepljenih dobivati potpore proporcionalno broju cijepljenih zaposlenika.

U Splitu, recimo, procjenjuju da se on kreće negdje ispod 50 posto. Udruženje ugostitelja Split i Hrvatska udruga obiteljskog smještaja ovog tjedna organizirali su kolektivno cijepljenje za ugostitelje i male iznajmljivače, a u dvorani na Gripama pojavilo se njih dvjestotinjak. Među njima i Danijel Nikolla, vlasnik dva popularna splitska restorana s četvero svojih djelatnika.

'Od nas četrdesetak zaposlenih cijepljeno je tridesetak, dakle uvjet o 70 posto zadovoljili smo čak i kada pribrojimo sezonce. Ostaju nam nedoumice oko drugih uvjeta za dobivanje potpora, hoće li i oko njih biti nekih promjena', kaže Nikolla za tportal.

  • +7
Cijepljenje za ugostiteljske djelatnike i privatne iznajmljivače u Splitu Izvor: Cropix / Autor: Tom Dubravec/ CROPIX

Za mjesec lipanj on jest koristio državne potpore, no samo za jedan od svoja dva restorana i samo u minimalnom iznosu. On je, pojednostavljeno, vezan uz pad prometa u odnosu na 2019. godinu: za pad od minimalno 40 posto potpora stiže u iznosu od dvije tisuće kuna po radniku, a za svakih idućih pet posto ona se diže za 500 kuna. Maksimalna potpora iznosi četiri tisuće kuna za pad od 60 posto.

'Zaista se trudimo postići veću cijepljenost, i to ne samo zbog državnih potpora: moramo učiniti sve kako bismo se vratili normalnom životu', kaže ovaj splitski ugostitelj.

Njegov kolega Stipe Jeličić angažiran je u spomenutom splitskom udruženju ugostitelja, a i sam vodi četiri restorana s ukupno stotinjak zaposlenih. Kaže da je cijepljenost njegovih radnika prešla 50 posto i približava se 60 posto.

'Ljudi su ipak reagirali, probudila im se svijest da se trebaju cijepiti i zbog sebe i zbog drugih i zbog turističke sezone. Mi ugostitelji cijelo vrijeme smo na braniku borbe protiv epidemije i nemamo problem potaknuti svoje radnike na ovaj potez, dat ćemo sve od sebe jer smo svjesni da smo u turističkoj sezoni u interakciji s velikim brojem ljudi - ali vrijeme je da se javni sektor probudi. Nelogično je to da je cijepljenost u zdravstvenom, socijalnom ili obrazovnom sektoru sramotno niska', upozorava Jeličić.

On osobno zagovornik je cijepljenja i zbog tragičnog slučaja u svojoj obitelji. U periodu u kojem je epidemija harala i kada su restorani bili zatvoreni, u njegovim restoranima kuhali su se obroci koji su se potom nosili u splitsku bolnicu. Ovo udruženje nedavno je i na otoku Hvaru organiziralo masovno cijepljenje ugostiteljskih i turističkih radnika, a odaziv je, kao i u Splitu, bio vrlo solidan.

Treba kazati da je ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović u srijedu doista najavio neku vrstu obveznog cijepljenja i za javni sektor, no za razliku od ugostiteljstva - odnosno tvrtki koje primaju covid-potpore - ondje ništa još uvijek nije definirano.

'I za javni sektor donijet ćemo mjere koje će biti komplementarne privatnom sektoru', kazao je Aladrović.

Od četiri restorana koje vodi, Stipe Jeličić trenutno koristi državne potpore za njih dva. Stvar je poprilično fluidna, svakog mjeseca valja zbrajati promet i uspoređivati ga s onim iz ranijih godina. U međuvremenu je bio prisiljen uzeti dva milijunska kredita da bi poplaćao visoke najamnine i druge troškove i da bi njegovi radnici primali pune plaće, iznad 'državnih' četiri tisuće kuna.

'Da, cijepit će se i ljudi koji su preboljeli koronu jer su svjesni koliko nam je to važno. Ali uvijek postoje ljudi koji će to rezolutno odbiti i nitko ih ne može i ne smije prisiliti, radi se o njihovoj odluci. Što s njima, kako to regulirati? Smiju li drugi radnici imati posljedice zbog njih? Poslodavci ih zbog toga ne mogu otpustiti, a s druge strane su po zakonu dužni isplaćivati im plaću. Još uvijek je jako puno nedoumica', upozorava sugovornik tportala.

Nakon dva velika splitska ugostitelja zaputili smo se i kod jednog manjeg: kultni splitski kafić Krom ima petero zaposlenika i koristio je državne potpore tek u mjesecima u kojima je bio potpuno zatvoren. Čim je stiglo odobrenje za rad, pa makar samo na otvorenom, sa zadovoljstvom su se skinuli s državne sise.

'A i da zatražimo potpore, po novim kriterijima našli bismo se u problemu: jedna zaposlenica je trudna, a jedan je alergičar, pa se njih dvoje ne mogu cijepiti i nikako ne bismo uspjeli doći do 70 posto. Što biste vi napravili?' pita se Ivan Ćurić iz Kroma.

Odgovor nemamo.