BUZ UPOZORAVA

Cijene domova za umirovljenike će rasti?

21.11.2014 u 13:53

Bionic
Reading

Počevši od ovog studenoga, županijski domovi za starije, u skladu s napucima Vlade, pokrenuli su proces 'usklađivanja' cijena smještaja sa stvarnom tržišnom cijenom. Poučeni dosadašnjim iskustvom raznih 'usklađivanja', možemo slobodno reći da taj pojam kada govori o primanjima, znači manja primanja, a kada govori o cijenama, znače više cijene, primijetili su u Bloku umirovljenici zajedno (BUZ)

Prošlogodišnjim Zakonom o socijalnoj skrbi Vlada je naredila domovima za umirovljenike da najkasnije do 31. prosinca 2014. pribave rješenje o ispunjavanju uvjeta za pružanje socijalnih usluga i da u skladu s njim korigiraju (podignu) svoje cijene smještaja, navode u priopćenju. Po riječima Ive Prpić, pomoćnice ministrice socijalne politike i mladih, mjesta u domovima će se davati samo po ekonomskoj cijeni, a država će doplaćivati razliku do te cijene samo umirovljenicima koji je ne mogu platiti i kojima je potrebna 24-satna njega. 'Ako ta oba uvjeta nisu ispunjena, umirovljenici će biti prisiljeni plaćati smještaj po tržišnoj cijeni ili napustiti domove u kojima su danas smješteni', smatraju u BUZ-u. Država je u ovom smislu novim Zakonom na sebe preuzela dužnost provjere imovinskog stanja umirovljenika i njegove obitelji kako bi otkrila mogućnost skrivanja financijskih mogućnosti njihove koja im mogu plaćati smještaj u domu.

'Već u vrijeme donošenja ovog nehumanog Zakona prošle godine, domovi su počeli povećavati svoje cijene smještaja što se dogodilo u Zagrebu, Splitu i Karlovcu za oko 20 posto, a do još drastičnijih povećanja smještaja doći će u sljedećim mjesecima. Prva županija koja je ovo jeseni krenula s drastičnim povećanjem smještaja u domovima umirovljenika je Primorsko-goranska u kojoj su cijene smještaja drastično porasle ovog studenoga između 10 i 23 posto iako je poznato da je u nekim slučajevima bilo povećanja i do 40 posto', objašnjavaju.

Velik problem sa svom tom umirovljeničkom matematikom koju provodi ministarstvo za socijalnu politiku i mladež, nastavljaju, jest podatak da čak 62 posto umirovljenika ima mirovinu manju od 2.200 kuna što samo po sebi dovoljno govori o realnoj mogućnosti mnogih umirovljenika kojima je cijena smještaja od 3.900 kuna naprosto previsoka što je tužna realnost pred kojom i ministarstvo i Vlada zatvaraju oči kao što ih zatvaraju i po pitanju siromaštva u Hrvatskoj. Kada je u Sloveniji provedena slična reforma, umirovljenici su bili izbacivani iz domova pa je kod naših korisnika jasan strah da takvo što u bliskoj budućnosti čeka i njih.

'Sve u svemu, moramo priznati da je Vlada konzistentna u svojoj negativnoj politici prema umirovljenicima koji su po svojim primanjima neupitno najslabiji, najsiromašniji dio našeg društva, koji će, ako se nalaze u županijskim domovima, plaćati više cijene smještaja, a ako se nalaze u svojim stanovima i kućama, plaćat će od 1. siječnja više cijene komunalija', smatraju u BUZ-u. Bez obzira na činjenicu da primanja većine umirovljenika nisu dostatna za život dostojan čovjeka, ova, navodno socijalna Vlada, kažu, odlučila je svojim potezima oduzeti im i taj novac odbivši provesti direktivu EU-a kojom je država obvezna subvencionirati energiju najsiromašnijih dijelova našeg društva, dakle opet su to najčešće sami umirovljenici, a onda nakon svega pričaju kako Hrvatska treba utrostručiti broj smještajnih kapaciteta u domovima...

'Sve te mjere neupitno predstavljaju konzistentno udaranje po umirovljenicima za koje očito neki misle da ne mogu doći na Markov trg protestirati protiv Vlade koja neprekidno i nesmiljeno udara po njima... A jesu li sigurni da nećemo doći?!' priprijetili su iz BUZ-a.