KOŠNJA TRAVE TRIPUT SKUPLJA

Cijena razminiranja dvije kune po četvornom metru

21.02.2010 u 18:47

Bionic
Reading

Prije samo nekoliko godina cijena razminiranja po četvornom metru iznosila je i više od pedeset kuna, da bi se ovoga mjeseca spustila na samo dvije kune

Dosad najniže cijene opasnog posla razminiranja u hrvatskoj izlicitirane su na dva natječaja raspisana u siječnju, doznaje Novi list. Prvi je projekt pretraživanja minski sumnjivog područja rubnih dijelova šumskog predjela Ade Vrapčana u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Riječ je o terenu površine 87,754 četvorna metra, koji je dodijeljen jednoj pirotehničkoj tvrtki iz Dalja za samo 2,28 kuna po četvornom metru. Drugi je projekt razminiranja područja poljoprivrednih površina u naselju Strošinci uz državnu granicu s Republikom Srbijom. Čišćenje od mina tog prostora površine 185,997 četvornih metara pristala je raditi jedna čakovečka tvrtka za razminiranje za samo 2,75 kuna, doznaje Novi list.

Prema Kolektivnom ugovoru, koji je u primjeni od 1. siječnja 2007. godine, pirotehničara koji radi cijeli mjesec potrebno je platiti 12 tisuća kuna bruto.

'To je praktički nemoguće. Dnevni troškovi jednog pirotehničara, u što računamo plaću, osiguranje, smještaj i dnevnice, prema našim izračunima su 2,340 kuna. To znači da bi, po ovim cijenama, svaki pirotehničar na dan morao razminirati tisuću četvornih metara da bi bio na nuli. A dnevni prosjek rada je maksimalno od 100 do 150 četvornih metara', komentira u Novom listu Igor Vukorepa, predsjednik Sindikata humanitarnog razminiranja, navodeći da ova katastrofalna situacija svakako mora utjecati na sigurnost pirotehničara, ali i kvalitetu obavljenog posla.

Ilustracije radi, cijena pranja četvornog metra tunela iznosi 50 do 60 kuna, arheolozi rade za 220 kuna po četvornom metru, a košenje trave po četvornom metru iznosi sedam do deset kuna.