NOVI PRIJEDLOG PRORAČUNA

Cijena dogovora Bandića i HDZ-a u Zagrebu - 180 milijuna kuna

19.12.2016 u 14:23

Bionic
Reading

Proračun Grada Zagreba za 2017. godinu u svega 20 dana, koliko je prošlo između dviju sjednica Skupštine (druga je zakazana za sutra), narastao je za 200 milijuna kuna i bez proračunskih korisnika iznosi 7,5 milijardi kuna. Uključujući i njih iznosi 9,3 milijarde kuna. Rezultat je to, doznajemo, mukotrpnih pregovora između gradonačelnika Milana Bandića i HDZ-a, čije mu ruke trebaju da bi proračun prošao u Skupštini

Dogovor je postignut i proračun će sutra biti izglasan jer je i na Odboru za financije prijedlog proračuna sa svim amandmanima glatko prošao. Naime, kako je tportal prvi pisao, HDZ nije mogao odbiti povećanje sredstava za mjesnu samoupravu, a uz to su mu prihvaćeni amandmani za neke projekte.

Na prošloj sjednici Skupštine, podsjetimo, sredstva za mjesnu samoupravu podignuta su s pet na 15 posto, odnosno s 280 na oko 600 milijuna kuna, a novim, drugim prijedlogom u samo dva tjedna, ona su podignuta na 18 posto i sada prema riječima Slavka Kojića, šefa gradskih financija, iznose 780 milijuna kuna.

Drugim riječima, 17 gradskih četvrti, u kojima u njih osam glavnu riječ vodi HDZ, i 218 mjesnih odbora dobit će sredstva kakvima do sada nisu još raspolagali. Hoće li ih uspjeti potrošiti, drugo je pitanje jer dok se stvari poslože onako kako je to predviđeno, doći će novi izbori, novo miješanje karata, ljeto i godišnji odmori, a za svaki projekt traže se i natječaji… pa bi se moglo ispostaviti da će najveći dobitnik na kraju priče biti Grad, u čijoj će blagajni ostati novac, a najveći gubitnici građani jer će im se po kvartovima raditi malo toga. Uz to, podignut će se naknade predsjednicima i potpredsjednicima vijeća gradskih četvrti te vijeća mjesnih odbora.


Na proračun je, kazao je Kojić, podneseno 14 amandmana, od kojih je dio prihvaćen, a dio nije.

'Osim naših amandmana, HDZ je imao dva, a podnijeli su ih i SDP i Darko Katuša. Za dio, djelomično prihvaćenih amandmana objašnjeno je da su oni već integrirani u amandmane gradonačelnika. Amandmani koji su prihvaćeni teški su 200 milijuna kuna dok su oni koji su odbijeni težili 5,6 milijuna kuna.  Klub HDZ-HSP AS-a i BUZ-a, podnio je dva značajnija i za njih se utvrdilo da mogu biti prihvaćeni jer su dijelom bili predloženi i od gradonačelnika. Mislim da smo se na ovaj način približili prihvatljivom rješenju koje omogućava ulazak u sljedeću godinu s projektima za Zagreb, a to su obnova pročelja zgrada, žičara Sljeme, otkup zemljišta i izrada dokumentacije za produžetak Branimirove te izgradnja rotora Remetinec', kazao je Kojić.


HDZ-ovi amandmani uključivali su 14 gradskih projekatavrijednih 199 milijuna kuna i povećanje mase sredstava za mjesnu samoupravu za 70 milijuna kuna.

'Kako je Grad Zagreb već bio podnio amandmane koji su uključivali njihove prijedloge, pa se sve to ne može zbrajati, možemo samo reći da je sve skupa teško 200 milijuna kuna', kazao je Kojić, dodavši da je mjesna samouprava najznačajnije obilježje proračuna.

Bandić je pak naveo da su amandmani HDZ-asastavni dio proračuna i da je on kao takav zajednički. 'Proračun je veći i morat ćemo pljunuti u šake i više raditi', kazao je Bandić.

Upitan kad će raspisatireferendum za promjenu imena Trga maršala Tita, kazao je da bi to bilo najbolje učiniti nakon izbora. 'Bilo bi jeftinije da to bude kada su i izbori, ali mislim da te dvije stvari ne treba miješati', zaključio je Bandić.