CRVENO UPOZORENJE

Cijeli četvrtak puhat će vjetrovi opasni po život!

15.05.2014 u 09:59

Bionic
Reading

Državni hidrometeorološki zavod Hrvatske je u sklopu sustava MeteoAlarm za četvrtak zbog jakih vjetrova izdao najviše - crveno - meteorološko upozorenje za unutrašnjost Hrvatske, preciznije za sjeverozapadni dio zemlje i cijelu Slavoniju

Prema prognostičarima Meteocentra, vjetrovi će u tim krajevima ponegdje dosezati brzine od 80 do 90 kilometara na sat.

U noći s četvrtka na petak oni bi trebali polako slabiti. U petak ujutro već će značajno oslabiti, ali neće sasvim stati.

Snaga najavljenih vjetrova već je slična onoj bure u priobalju, međutim oni se ipak ne mogu uspoređivati jer bura ima karakterističnu mahovitost pa na trenutke zna imati značajno jače udare, objašnjava naš prognostičar.

Vjetrovi ovakvih brzina mogu obarati granje i stabla, a moguće je i da na Sljemenskoj cesti bude problema s prometom. Najviše neprilika vjetrovi bi mogli stvarati u višem gorju unutrašnjosti, u područjima oko Varaždina, Čakovca i uopće sjeverozapada Hrvatske te sjevera Slavonije, primjerice na Zagrebačkom i Samoborskom gorju te na Ivančici i Papuku. Poslijepodne se najviše vjetra očekuje na sjeverozapadu Hrvatske.

Naš atmosferski fizičar dr. sc. Branko Grisogono s PMF-a za tportal je rekao da ove oluje još ne mogu biti znak El Nina jer se njegov dolazak očekuje tek početkom ljeta.

'No statistička priča otprije stoji pa će toplije vrijeme, a osobito more, uzrokovati sve veće ekstreme. Amerikanci se za to već jako pripremaju. Europa ne, a osobito ne Hrvatska. Kod nas se samo govori o tome. Nitko od naših političara nije bio na konferenciji o klimi nedavno održanoj u Mimari u Zagrebu i na kojoj su govorili naši najveći stručnjaci. Ipak, za travanj i početak svibnja nije neuobičajeno očekivati povremeno nevrijeme', objasnio je Grisogono.

Crvena boja na MeteoAlarmu označava meteorološku situaciju u kojoj je vrijeme izuzetno opasno. Ona nagovješćuje da postoji mogućnost velikih šteta pa čak i nezgoda koje mogu biti opasne po život.

Tijekom vikenda situacija će se postupno stabilizirati pa se za sljedeći tjedan mogu najaviti već gotovo ljetni uvjeti i visoke temperature.