drugi tjedan promjena vremena

Cijela Hrvatska pod meteoalarmom: Na obali jaka bura, a u unutrašnjosti snijeg i poledica

19.01.2020 u 07:01

Bionic
Reading

Premda većinom manje nego prema mnogobrojnim željama, a i prognozama - u subotu je bilo i kiše i snijega. I bura je na sjevernom Jadranu zapuhala, na udare mjestimice i olujna. Sljedećih će je dana biti uzduž cijeloga Jadrana, većinom najjače u nedjelju, kada će u mnogim mjestima imati i olujne udare. Pritom će oborine na Jadranu u nedjelju prestati, a povremene kiše, još češće snijega, na kopnu će u malim količinama biti i u nedjelju i u ponedjeljak

Od utorka slijedi ponovno stabilnije i sunčanije razdoblje, te manje vjetrovito nego u nedjelju i ponedjeljak, uz uglavnom hladnija jutra i toplija poslijepodneva.

Oblaci te u prvom dijelu dana i mjestimičan snijeg obilježit će nedjelju na istoku zemlje. Napomenuti treba kako prijepodne i sredinom dana snijeg može ponegdje prijeći u susnježicu i kišu, uglavnom u zapadnoj Slavoniji. Uz slab do umjeren sjeverac temperatura će zraka biti od -2 do 2 °C, javlja HRT.

U središnjoj Hrvatskoj je poslijepodne moguće i djelomično razvedravanje. Prije toga oblaci i snijeg, uglavnom u noći i prijepodne, kada mjestimice može biti susnježice pa i kiše. Temperatura će biti uglavnom od -2 do 3 °C, u krajevima gdje će se naoblaka raskinuti i malo viša.

Kiša će na sjevernom Jadranu uglavnom do jutra prestati te će tijekom dana biti većinom sunčano.

U gorju pak uglavnom oblačno s povremenim snijegom. Puhat će na obali umjerena i jaka, ponegdje na udare i olujna bura, osobito podno Velebita, gdje neće biti iznenađenje ako s njom stigne i poneka pahulja snijega.

Progonoza za sedam dana Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

U Dalmaciji će prvi dio nedjelje biti oblačniji od drugog. Pritom u noći i ujutro još ponegdje treba računati na kišu. Bura će jačati te će poslijepodne ponegdje biti jaka, a dnevna temperatura između 7 i 12 °C.

Podjednako i na krajnjem jugu Hrvatske, gdje će u prvom dijelu dana uz oblake i mjestimičnu kišu još puhati jugo i istočnjak, a tijekom sunčanijeg poslijepodneva bura, koja ponegdje može biti i jaka. More pritom većinom umjereno valovito.

Cijela Hrvatska pod meteoalarmom

DHMZ je oglasio žuti stupanj meteoalarma za cijelu Hrvatsku za nedjelju, izuzev Velebitakog kanala gdje je oglašen crveni alarm te Kvarnera i riječkog područja gdje je narančasti alarm zbog vrlo jake, mjestimice olujne bure. Na ostatku obale žuti je alarm opaljen zbog bure, a u ostatku unutrašnosti zbog snijega  poledice.

 

U ponedjeljak još na kopnu slabe oborine, na Jadranu jaka bura, zatim sunčanije, mirnije, ali i ujutro hladnije.

U ponedjeljak na kopnu još uglavnom oblačno i podjednako hladno kao u nedjelju, uz malo snijega većinom samo u gorju. Od utorka veća vjerojatnost za sunčana razdoblja, ali i za maglu, koja u pojedine dane mjestimice može biti dugotrajna pa temperatura neće porasti kao u predjelima gdje će biti sunca.

Na moru idućih dana sve sunčanije, pri čemu će bura još u ponedjeljak mjestimice biti jaka s olujnim udarima, poglavito podno Velebita, gdje može donijeti pahulje snijega do obale.

Sredinom tjedna okrenut će prolazno na sjeverozapadnjak, a temperatura zraka će porasti pri čemu će prevladavati sunčano.

  • +7
Slab snijeg u Zagrebu Izvor: Cropix / Autor: Ronald Gorsic / CROPIX

Prometna pognoza za nedjelju

U noćnim i jutarnjim satima na cestama u unutrašnjosti mjestimice se može voziti otežano zbog snijega i susnježice. Povremenog snijega tijekom većeg dijela dana može biti i i na cestama u gorju te su moguća ograničenja za pojedine skupine vozila.

Zbog olujne bure podno Velebita moguće su zabrane prometa za pojedine skupine vozila duž Jadranske magistrale (DC8) te na autocestama A1 Zagreb-Split-Ploče i A6 Rijeka-Zagreb.

Moguća je poledica, posebice na mostovima i nadvožnjacima u unutrašnjosti, zbog niskih temperartura, a ujutro će vidljivost u unutrašnjosti biti mjestimice smanjena zbog magle.

Na graničnim prijelazima Maljevac, Županja, Slavonski Brod i Stara Gradiška povremeno je moguć pojačan promet osobnih, a na Bregani, Maclju i Bajakovu teretnih vozila, javlja HAK.

Zbog olujne bure moguće su poteškoće u trajektnom i katamaranskom prometu.