promjena vremena

DHMZ upalio žuti meteoalarm, a dijelovi Hrvatske napokon će se zabijeliti. Doznajte koji i kada

18.01.2020 u 07:04

Bionic
Reading

Nakon u većini Hrvatske dugotrajnog razdoblja suhog i stabilnog vremena - za vikend slijedi danima najavljivana relativno kratkotrajna promjena

Već u subotu ujutro kiše će biti na sjevernom Jadranu i ponegdje u gorju, kasnije i gdjegod južnije i istočnije, pri čemu će već prijepodne u gorskoj Hrvatskoj početi padati i snijeg. U drugom dijelu subote će snijega biti i u mnogim nizinama središnje Hrvatske, uz zadržavanje na podlozi, a deblji snježni pokrivač moguć je uglavnom u gorju, javlja HRT-ov meteorolog Zoran Vakula.

Na Jadranu će biti i izraženijih pljuskova, koje gdjegdje može pratiti grmljavina, osobito na sjevernom dijelu. Suho će se do večeri zadržati vjerojatno samo na istoku Hrvatske, gdje će još i subota biti maglovita, većinom u Podunavlju uz moguća sunčana razdoblja.

Upaljen žuti meteoalarm zbog snijega i bure

DHMZ je za subotu upalio žuti meteoalarm za drugi dio dana za zagrebačku, karlovačku i gospćku regiju zbog snijega, te za ruječku regiju, zapadnu obalu Istre, Velebitski kanal te Kvarner i Kvarnerić zbog jake bure.

U nedjelju će oborine uglavnom prestati, sa zapada uz mjestimično djelomično razvedravanje, a ponegdje će ih još biti na istoku i posebice jugu. Ni u ponedjeljak još posvuda neće biti suho, ali vrlo vjerojatno hoće od utorka do petka, kada su sunčani sati mogući i diljem kopnenog područja, dok će na Jadranu prevladavati sunčano. No, prije te nove stabilizacije atmosfere, sudionike u prometu valja upozoriti na stanje do ponedjeljka.

Prognoza za veće gradove Izvor: Pixsell / Autor: Nel Pavletic/PIXSELL

Osim mokrih i skliskih kolnika, u unutrašnjosti i snijega na tlu, na Jadranu će biti i gdjekad jake bure, koja će potkraj subote zapuhati na sjevernom Jadranu, a u nedjelju i ponedjeljak će olujne udare imati i gdjegod na srednjem Jadranu, vjerojatno i južnom.

Prometna prognoza za subotu

Zbog niskih temperatura moguća je poledica, posebice na mostovima i nadvožnjacima u unutrašnjosti. Ujutro je moguća smanjena vidljivost zbog magle, javlja HAK.

U središnjoj te osobito u gorskoj unutrašnjosti mjestimice su mogući snijeg i susnježica, uz stvaranje snježnog pokrivača.

Pojačan promet očekujemo na gradskim prometnicama i obilaznicama, a zastoje povremeno na dionicama cesta gdje traju radovi.

'Vozačima savjetujemo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te drže sigurnosni razmak između vozila. Zbog jakog juga na Jadranu, a kasno poslijepodne i jake bure na sjevernom dijelu, moguće su promjene u cestovnom prometu, osobito na Jadranskoj magistrali (DC8), kao i na autocestama A1 Zagreb-Split-Ploče i A6 Rijeka-Zagreb.

Na graničnim prijelazima Županja, Slavonski Brod i Stara Gradiška povremeno je moguć pojačan promet osobnih, a na Bregani i Bajakovu teretnih vozila.

Zbog bure ili juga moguće su poteškoće u trajektnom i katamaranskom prometu.