POSAO IZ SNOVA

Čija smo vozikanja platili stotinama tisuća kuna

25.03.2016 u 10:25

Bionic
Reading

Sedam godina Hrvatska se koprcala u dubokoj gospodarskoj krizi, sedam godina slušali smo vlasti kako nas uvjeravaju da se moramo odricati, da bez pada našeg životnog standarda ovoj zemlji nema spasa. Za to vrijeme oni su nemilice trošili i nisu se odricali. Tportal prvi objavljuje koliko su stukli u samo četiri godine prošlog saziva zastupnici Hrvatskog sabora koristeći posebna prava koja im, kao parlamentarnim državnim dužnosnicima, pripadaju uz goleme plaće. Doznajte i tko su rekorderi među zastupnicima u izvlačenju novca poreznih obveznika iz Državnog proračuna

Zastupnici u Hrvatskom saboru imaju povlaštene plaće, koje prosječno iznose 15.500 kuna (uz razne porezne olakšice taj se prosjek penje preko 17.000 kuna dok prosječna plaća u Hrvatskoj iznosi 5.772 kune), ali imaju i brojne financijske povlastice koje im tijekom mandata omogućuju izvlačenje još stotina tisuća kuna.

Na njihove dnevnice, korištenje privatnih automobila u službene svrhe, cestarine, avione, hotele, javni prijevoz, stanarine, naknade za odvojeni život, režije i ostalo mi smo u prošle četiri godine potrošili više od 36 milijuna kuna!

Tim novcem moglo su se opremiti 360 informatičkih kabineta u srednjim školama ili 240 informatičkih kabineta na fakultetima. Tim novcem mogla su se otvoriti odjeli palijativne skrbi u četiri opće bolnice, mogla su se izgraditi dva moderna gradska doma zdravlja ili izgraditi devet škola ili 10 vrtića. Tih 36 milijuna kuna za povlastice saborskih zastupnika je za trećinu viši iznos od ukupnog iznosa koji Hrvatska izdvaja za civilne žrtve rata, da je taj iznos pridodan za subvencije međumjesnog prijevoza učenika sva bi djeca u Hrvatskoj imala subvencionirani prijevoz, to je za četiri milijuna kuna manje od iznosa koji je vlada osigurala za nastavak proizvodnje Imunološkog zavoda…

Među 151 zastupnikom 7. saziva ima pravih rekordera u izvlačenju novca poreznih obveznika, a najviše su uzimali na tzv. korištenju privatnih automobila u službene svrhe, na što smo ukupno potrošili 9,76 milijuna kuna. Podsjećamo kako je propalo predizborno obećanje Tomislava Karamarka da će se plaće saborskih zastupnika i ministara smanjiti za 30 posto te da je propalo obećanje Bože Petrova da će se smanjiti povlastice saborskih zastupnika. Zbog toga i u ovom sazivu možemo očekivati nove saborske rekordere u povlaštenom trošenju novca poreznih obveznika.


Zastupnik HDZ-a Frano Matušić uvjerljivo drži prvo mjesto u korištenju zastupničkih povlastica u četiri godine izvukao je gotovo 100 tisuća eura (737,9 tisuća kuna) . Samo na Matušićevu vožnju automobilom potrošili smo 50.000 eura (386,3 tisuće kuna). Iskoristio je sve što se iskoristiti moglo. Matušić nije izabran u novom sazivu Sabora.

Drugo mjesto na ovoj listi drži nezapaženi SDP-ov zastupnik Mladen Marelić na čije smo vožnje u četiri prošle godine potrošili 248,7 tisuća kuna, a ukupno su nas njegovi posebni troškovi koštali 488 tisuća kuna. Marelić nije izabran u novom sazivu Sabora. Na trećem je mjestu SDP-ov Marin Jurjević čije su nas vožnje privatnog automobila u službene svrhe koštale 246,1 tisuću kuna, a povlastice ukupno čak 640,5 tisuća kuna. Jurjević nije izabran u novom sazivu Sabora. Četvrto mjesto zauzeo je HDZ-ov Branko Bačić. Njegove vožnje platili smo 236,6 tisuća kuna, a on je bio 'štedljiviji' pri korištenju ostalih povlastica pa nas je ukupno dodatno koštao samo 290,4 tisuće kuna. Branko Bačić zastupnik je i aktualnog, 8. Saziva Hrvatskog sabora.

Njegov stranački kolega Ante Babić nije bio toliko štedljiv kod korištenja ostalih povlastica pa smo njegovo sjedenje u Saboru dodatno platili ukupno 557,4 tisuće kuna, od čega je na stavku automobil potrošeno 212,3 tisuće kuna. Ante Babić nije ponovno izabran za zastupnika HDZ-a.

Tko su ostali saborski rekorderi u izvlačenju novca temeljem povlastica doznajte iz tportalove infografike.