ŠPIJUNSKI ALMANAH

CIA zna: Dubinski snimili hrvatske stranke, od Špike do Ilčića...

05.09.2017 u 12:03

Bionic
Reading

Američka obavještajna agencija CIA ovih dana u svojem almanahu naziva The World Factbook osvježila je podatke o Hrvatskoj te na zanimljiv način nudi informacije o povijesti, narodima, vladama, gospodarstvu, zemljopisu, komunikacijama, transportu, vojsci i transnacionalnim temama

U almanahu koji je dostupan na internetu CIA o našoj zemlji uvodnički piše kako su zemlje koje danas čine Hrvatsku bile dio Austro-Ugarske Monarhije do kraja Prvog svjetskog rata, nakon kojeg su 1918. godine Hrvati, Srbi i Slovenci formirali kraljevinu poznatu nakon 1929. kao Jugoslavija.

CIA-in almanah nastavlja kako je Jugoslavija nakon Drugog svjetskog rata postala federalna komunistička država pod snažnom rukom maršala Tita.

Iako je proglasila svoju neovisnost od Jugoslavije 1991. godine, nastavlja priručnik u uvodniku, Hrvatska je vodila četiri godine sporadičnih, ali često žestokih borbi prije nego što su okupatorske srpske vojske većinom očišćene s hrvatskih prostora, zajedno s većinom hrvatskih Srba.

Pod UN-ovim nadzorom posljednja enklava pod kontrolom Srba u istočnoj Slavoniji vraćena je Hrvatskoj 1998. godine, stoji u almanahu koji dodaje kako je ušla u NATO u travnju 2009. te u EU u srpnju 2013. godine.

Od Špike, preko Ilčića, do Josipovića

Pišući o općim geografskim podacima i okolišu, CIA ističe zagađenje zraka iz metalurških tvornica i kisele kiše koje štete šumama, dok je 'politički život u Hrvata' poprilično detaljno opisan.

  • +10
'Politički život u Hrvata' poprilično je detaljno opisan Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

CIA tako navodi čitav niz stranaka, počevši od Bloka umirovljenici zajedno (BUZ), koji predvodi Milivoj Špika, a spominju se i minorne političke stranke poput Hrasta Ladislava Ilčića, stranke Pametno Marijane Puljak te stranke Naprijed Hrvatska! - Progresivni savez bivšeg hrvatskog predsjednika Ive Josipovića.

U rubrici vezanoj za gospodarstvo CIA ističe da je Hrvatska bila jedna od najbogatijih republika Jugoslavije, ali da je hrvatsko gospodarstvo propatilo zbog rata te kako je propustila prvi val ulaganja u središnju i istočnu Europu nakon pada komunizma.

Razvoj gospodarstva je prema CIA-inim podacima krenuo nabolje u razdoblju između 2000. i 2007., a spominje se i naglo kočenje rasta 2008. godine. Kao ključne probleme našeg gospodarstva obavještajna agencija ističe tvrdoglavo visoku stopu nezaposlenosti, nejednak regionalni razvoj i izazovnu ulagačku klimu.

Otkud nam zastava?

CIA nije propustila spomenuti i međunarodne sporove oko granica s BiH i Slovenijom, a zanimljivo je uvrštavanje podataka prema kojima kroz Hrvatsku prolazi ruta krijumčarenja heroina iz jugozapadne Azije u zapadnu Europu, ali i to da se hrvatske luke ponekad koriste kao tranzitne točke za kokain iz Južne Amerike.

Zanimljiva je i opaska u opisu naše zastave, prema kojoj je ona nastala iz temelja panslavizma te kako je inspiraciju našla u ruskoj zastavi iz 19. stoljeća.