PROGRAM NA VRIJEME STOPIRAN

CIA planirala atentate na članove Al Kaide

13.07.2009 u 08:49

Bionic
Reading

Središnja američka obavještajna agencija (CIA) planirala je uhvatiti i ubiti članove terorističke mreže Al Kaide, no taj program prekinuo je novi ravnatelj agencije Leon Panetta, otkrio je Wall Street Journal u izdanju od nedjelje, prenose agencije u ponedjeljak

Citirajući bivše čelnike CIA-e, koje nije imenovao, ekonomski list piše kako je ostala nejasna priroda toga plana držana u najvišoj tajnosti. CIA nije željela komentirati ta otkrića, dodaje američki list. Inicijativa nije postala operativna, a novi ravnatelj Leon Panetta odlučio je ukinuti je čime je doznao za taj program 23. lipnja.

Pozivajući se na tri obavještajna agenta, koji su govorili pod uvjetom da ostanu neimenovani, Wall Street Journal piše da je 2001., CIA razmatrala plan ciljanih atentata na vođe Al-Kaide. Zastupnik republikanaca Pete Hoekstra, član povjerenstva za obavještajne agencije Zastupničkog doma, rekao je da je potrošeno malo sredstava za tu misiju, a što znači da je svota bliža milijunu dolara, nego 50 milijuna.

U subotu je internetsko izdanje dnevnika Th New York Times otkrilo da je bivši američki potpredsjednik Dick Cheney naredio CIA-i da osam godina od Kongresu skriva tajni protuteroristički program.

Panetta, koji je okončao program čim je prvi puta čuo za njegovo postojanje od svojih suradnika 23. lipnja, odmah sljedećeg dana o tome je izvijestio dva kongresna obavještajna odbora. Napori da se s Cheneyem stupi u kontakt preko rođaka i suradnika nisu dali ploda, napisao je NYT.