NEPOVJERENJE U BUDUĆU VLADU

CIA gradi tajnu bazu za zračne udare u Jemenu

15.06.2011 u 13:36

Bionic
Reading

Američka Središnja obavještajna agencija (CIA) gradi tajnu zračnu bazu na Bliskom istoku koji će služiti za izvođenje napada bespilotnim letjelicama u Jemenu, izvijestio je u srijedu New York Times pozivajući se na izjavu jednog američkog dužnosnika

Izgradnja baze je znak da Obamina administracija planira proširiti rat u Jemenu protiv ogranka Al Kaide koji je u više navrata pokušao provesti terorističke urote protiv Sjedinjenih Država, navodi list. Američke tajne operacije u Jemenu trenutno izvodi Zajedničko zapovjedništvo za specijalne operacije (JSOC), uz pomoć CIA-e i uz odobrenje krhke autoritarne vlasti u Sani.

No, s jemenskom vladom na rubu kolapsa, dužnosnici Obamine administracije su zabrinuti da buduća vlada možda neće podržavati američke operacije. Stavljanjem operacije pod nadzor CIA-e, ona se može izvoditi kao 'tajna akcija', bez potpore zemlje domaćina, ističe NY Times.

Izgradnja baze još je jedna potvrda da administracija vidi naoružane bespilotne letjelice kao oružje izbora za lov i ubijanje militanata u zemljama gdje je velika američka vojna prisutnost neodrživa. Otkako je preuzeo dužnost, američki predsjednik Barack Obama drastično je pojačao CIA-ine zračne udare bespilotnim letjelicama u Pakistanu, kojih je ove godine izvedeno više od 25.

Američki dužnosnik nije želio otkriti u kojoj se zemlji gradi baza CIA-e, ali je kazao da će najvjerojatnije biti završena do kraja godine. TV mreža Fox News u svom izvješću sugerira da se baza gradi u području Perzijskog zaljeva.

Rasprave o tome da CIA preuzme operacije u Jemenu počele su prošle godine, rekao je dužnosnik, prije političkog ustanka i nasilja koje je izbilo u zemlji u posljednjih nekoliko mjeseci.

Prošloga je mjeseca, vojska obnovila svoju kampanju zračnih napada u Jemenu, koristeći bespilotne letjelice i borbene zrakoplove za napad na militanate Al Kaide. Jedan od napada bio je usmjeren protiv Anvara al-Avlakija, radikalnog islamskog klerika rođenog u SAD-u, koji je jedan od vodećih ljudi jemenskog ogranka Al Kaide, poznatog pod nazivom Al Kaida Arapskog poluotoka.