DO POBJEDE U TREĆEM KRUGU

Christian Wulff novi je njemački predsjednik

30.06.2010 u 22:06

Bionic
Reading

Nakon dva kruga u kojem se tražila većina od 623 od 1.244 zastupnika, kandidat vladajuće koalicije demokršćana i liberala Christian Wulff (50) uspio je biti izabran u trećem krugu jednostavnom većinom od 625 glasova

Kandidat oporbenih stranaka Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) i Stranke zelenih, Joachim Gauck, osvojio je 494 glasova. Čak 121 zastupnika ih je bilo suzdržano, a poništena su dva glasa.

Maratonska sjednica u Reichstagu se ipak smatra stanovitim padom, novim i jakim, u rejtingu kancelarke Angele Merkel jer je Wulff dobio manje glasova od članova koalicije u saveznom parlamentu (644).

Suzdržani su bili, manje-više, zastupnici ljevice, stranke Die Linke u kojoj ima dosta bivših komunista nekadašnjeg DDR-a, s obzirom na to da im je kandidat desnog centra Wulff neprihvatljiv iz političkih razloga, dok je kandidat SPD-a Gauck, luteranski pastor koji je bio žestok protivnik komunista Istočne Njemačke i, kroz deset godina, čuvar arhive komunističke policije Stasi, bio neprihvatljiv iz ideoloških razloga.

Iako je uloga njemačkog predsjednika ceremonijalna, kao kralja u kraljevini, reizbor kandidata vladajuće koalicije se imalo smatrati testom popularnosti Angele Merkel.

Ispitivanja javnosti koja je provela televizijska postaja ARD pokazuje da 86 posto njemačkih građana nije sretno s načinom vođenja zemlje od strane kancelarke i vladajuće koalicije čiji rejting strmoglavo pada.

Pobjednik Wulff, dosadašnji šef Vlade u saveznoj državi Niedersachsen i jedan od potpredsjednika vladajućeg i Merkelinog CDU-a, figurirao je kao nasljednik Angele Merkel na čelu stranke.

Da se predsjednika biralo na izravnim izborima, veću bi prednost, prema anketama, pripala Gaucku (42 posto) koji bi lako pobijedio Wulffa (32 posto) zbog jače karizme i velike simpatije koju uživa u širim narodnim slojevima.