IZNENADNI POVRATAK S KUBE

Chavezov povratak uoči 200. godišnjice neovisnosti

04.07.2011 u 19:49

Bionic
Reading

Predsjednik Hugo Chavez, koji je prošli tjedan objavio da boluje od raka, iznenada se u ponedjeljak vratio u Caracas s Kube gdje se liječio, objavila je državna televizija dan uoči 200. godišnjice proglašenja neovisnosti Venezuele

U zračnoj luci 56-godišnjeg Chaveza dočekali su ministri, a poslije podne moguće je njegovo pojavljivanje na balkonu predsjedničke palače. 'Sretan sam... idem se odmarati', rekao je predsjednik telefonski za državnu televiziju nakon slijetanja.

U nedjelju su Chavezovi pristaše masovno molili za njegovo ozdravljenje, a političari su počeli razmišljati kako strukturirati vlast u vrijeme odsutnosti tog čovjeka koji 12 godina vlada Venezuelom, izvoznicom nafte.

U klasičnom teatralnom obratu Chavez je sve iznenadio vrativši se u domovinu dan prije početka dvodnevnih svečanosti u povodu 200. godišnjice objave venezuelske neovisnosti od Španjolske.

Unatoč oduševljenju nije potpuno jasno zdravstveno stanje predsjednika koji sebe proglašava sljedbenikom revolucije Simona Bolivara i učenik je komunističkog vođe Fidela Castra. Chavezov oporavak mogao bi potrajati i za njega je spremna vojna bolnica.

Kritičari su ranije upozorili da Chavez, uvijek vrlo teatralan, ugrožava ustav i nacionalnu sigurnost pošto je planirao ostati liječiti se na Kubi odakle bi vladao svojom zemljom iz bolničkog kreveta.