IZBORI ZA 30 DANA

Chavezov pogreb u petak, sedmodnevna žalost u Venezueli

06.03.2013 u 11:47

Bionic
Reading

Venezuelanska vlada proglasila je sedmodnevnu žalost zbog smrti predsjednika Huga Chaveza i objavila da će mu pogreb biti u petak, objavio je na državnoj televiziji ministar vanjskih poslova Elias Jaua

Venezuelanski predsjednik Hugo Chavez (58) umro je u utorak nakon dvogodišnje borbe s rakom.

Jaua je objavio da će Chavezovo tijelo biti prevezeno u srijedu u vojnu akademiju u Caracasu i tamo biti izloženo do petka kako bi mu svi koji to žele mogli odati posljednju počast.

Pogreb će biti u petak u 10 sati (15,30 po srednjoeuropskom vremenu), a sve Chavezove pristaše zamoljene su da dođu u odjeći u bojama venezuelanske zastave.

Do novih izbora, koji bi se po ustavu morali održati u roku od 30 dana, zemlju će voditi potpredsjednik Nicolas Maduro, kazao je Jaua.

Venezuela oplakuje Chaveza


U međuvremenu su tisuće Chavezovih pobornika nahrupile su na ulice gradova, u suzama i uz povike 'Chavez živi' i 'Mi smo Chavez', najavljujući da će nastaviti revoluciju svoga heroja. Nekoliko stotina ljudi pojavilo se, unatoč vojnoj blokadi, ispred vojne bolnice u Caracasu u kojoj je Chavez preminuo.

Međutim, kako javlja Reuters, neki od Chavezovih protivnika nisu mogli sakriti svoje zadovoljstvo završetkom vladavine koju su smatrali okrutnom tiranijom. Tako je nekoliko žena istrčalo iz svojih domova u bogatijem dijelu Caracasa i povikalo: 'Napokon!'.

Chavezov život u fotografiji