U DRUŠTVU MARADONE

Chávez objavio prekid odnosa s Kolumbijom

23.07.2010 u 12:11

Bionic
Reading

Hugo Chávez, predsjednik Venezuele, na cirkusantski je i patetičan način, dok je predstavljao izbornika argentinske nogometne reprezentacije Diega Armanda Maradonu, kojeg je jučer ugostio, objavio da Venezuela prekida sve odnose sa 'sestrinskom' i susjednom republikom Kolumbije jer je to 'pitanje časti' nakon što je Kolumbija optužila Venezuelu pred Organizacijom američkih država da na svom teritoriju ima najmanje 87 baza i 1.500 gerilaca Revolucionarnih oružanih snaga Kolumbije (FARC) i Vojske nacionalnog oslobođenja (ELN)

Chávez je, usred konferencije za novinare na kojoj se hvalio prijateljstvom s Maradonom, izjavio ovo: 'Ne preostaje nam zbog našega dostojanstva ništa drugo doli u potpunosti prekinuti diplomatske odnose sa sestrinskom Republikom Kolumbijom.'

Venecuelanski je socijalistički lider uzvratio uvredama kolumbijskome predsjedniku i ponovio sve ono što je prije neko vrijeme na njegov račun rekao odlazeći kolumbijski predsjednik Álvaro Uribe: 'On je lažov, opsjenar, mafijaš, varalica, netko tko je spreman na sve jer je instalirao vlast mafije, i sve je to jako tužno i žalosno za taj voljeni i bratski narod (kolumbijski, op. a.) i za njegove susjede, a to smo mi.'

Ipak, Chávez je najavio mogućnost ponovne uspostave diplomatskih odnosa nakon 7. kolovoza, dana kada će biti inauguriran novi kolumbijski predsjednik, Juan Manuel Santos. Ali je izjavu završio tako što je kazao da je naredio stanje maksimalne pripravnosti oružanim snagama na granici s Kolumbijom, granici koju Venezuela 'zna čuvati'.

Dva sata nakon Chávezove izjave ministar vanjskih poslova Venezuele Nicolás Maduro je rekao pred novinarima da je njegova vlada dala kolumbijskim diplomatima 72 sata da napuste zemlju.

Novi kolumbijski predsjednik Juan Manuel Santos na putu u Meksiku je kazao da je zasad najbolje ništa ne izjavljivati dok Bogota ne dobije službenu notu Caracasa, da se vidi, kako je ranije izjavio kolumbijski ministar vanjskih poslova Jaime Bermúdez, prekida li Venezuela samo diplomatske ili i konzularne odnose.

Prvi komentari nezavisnih analitičara u Caracasu signaliziraju da se Chávez odlučio na drastičan potez kako bi eskivirao prilično ozbiljne optužbe s obzirom na to da je kolumbijska vlada prije nekoliko dana, o čemu smo ovdje već pisali, Washingtonu i zemljama OEA-e podastrla prilično uvjerljive i točne dokaze o prisutnosti kolumbijske gerile na tlu Venezuele.

Odnosi Kolumbije i Venezuele doživljavaju konstantnu eskalaciju napetosti od 2005. Od tada su diplomatske veze prekinute čak tri puta.

Podnositelj izvještaja, kolumbijski diplomatski predstavnik u OEA-u Alfonso Hoyos završio je svoje izlaganje citirajući kolumbijskog pisca i nobelovca Gabriela Garcíje Márqueza kad je kazao da Kolumbija ne traži sankcije za Venezuelu, već moli susjednu državu da poduzme energične mjere za sprečavanje djelovanje kolumbijske gerile na njezinom teritoriju. 'Sto godina samoće nam je bilo dovoljno. Ne želimo više rata', rekao je Hoyos

Odgovorio mu je kolumbijski veleposlanik pri OEA Roy Chaderton: 'Vrlo duhovito. Sad nam ispričajte jednu bajku o Divljem zapadu, a ja vas pozivam da zajedno posjetimo svih sedam tajnih baza SAD-a u Kolumbiji.'