NAKON OPERACIJE NA KUBI

Chavez će se zbog komplikacija duže oporavljati

13.12.2012 u 22:28

Bionic
Reading

Vitalne funkcije venezuelskog predsjednika Huga Chaveza u četvrtak su se 'postupno' vraćale u normalu, ali će mu za potpuni oporavak 'trebati još vremena' zbog 'komplikacija' što su se pojavile tijekom operacije kojoj je u utorak bio podvrgnut na Kubi radi liječenja raka, po službenom priopćenju

'Pacijent se postupno oporavlja i njegove vitalne funkcije se vraćaju u normalu (...) No taj proces oporavka zahtijeva stanovito vrijeme zbog složenosti obavljenog zahvata' tijekom kojega je trebalo zaustaviti 'krvarenje', po priopćenju koje je pročitao ministar informiranja Ernesto Villegas.

'Prepisat će mu se specifični dodatni lijekovi' u svrhu 'potpunog oporavka', dodao je ministar u izjavi koju su prenijeli državni mediji.

Venezuelski predsjednik (58) u utorak je uspješno operiran na Kubi, četvrti put otkako mu je u lipnju 2011. dijagnosticiran rak u predjelu zdjelice, izvijestile su vlasti u utorak navečer, dodavši da će Chavezov oporavak trajati 'nekoliko dana'.

Chavez koji je 7. listopada ponovo izabran za predsjednika Venezuele, petog izvoznika nafte u svijetu, 10. siječnja treba službeno preuzeti svoj treći šestogodišnji predsjednički mandat.

Chavez koji je na vlasti od 1999., prije odlaska na operaciju je kao službenog kandidata na prijevremenim izborima istaknuo svog potpredsjednika Nicolasa Madura ako on ne bude kadar obnašati dužnost. Nikad prije nije postupao s takvim oprezom. Prema ustavu, ako Chavez ne bi bio u stanju preuzeti novi šestogodišnji predsjednički mandat 10. siječnja morali bi biti održani novi izbori u roku od 30 dana.